Dorsz w białej czekoladzie z puree ziemniaczano-czosnkowym



Przepis na Thermomix

2 porcje

Składniki:

Ryba
300 g polędwicy z dorsza
tymianek świeży
ząbek czosnku
50 g białej czekolady
10 g pasty miso
1 łyżka masła
sól, cukier

Puree ziemniaczane
2-3 ząbki pieczonego czosnku (przepis)
500 g ziemniaków mączystych, obranych i pokrojonych na kawałki
½ łyżeczki soli
175 g mleka
1 szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Zasypać dorsza w suchej marynacie (60% cukier, 40% sól+skórka z limonki) na 20 minut. Zapakować próżniowo z kapką oliwy i 2 gałązkami tymianku. Rybę wstawić do naczynia sous-vide na 20 minut w temperaturze 46°C.

Założyć motylek i do TM włożyć ziemniaki, sól i mleko. Gotować bez założonej miarki 25-30min/95°C/obr.1. Dodać gałkę muszkatołową i pieczony czosnek, zmiksować 30s/obr.3.

Czekoladę i miso rozpuścić w kąpieli wodnej. Na małej patelni rozpuścić łyżkę masła, rozgnieciony ząbek czosnku i gałązkę tymianku. Smażyć rybę po 2 minuty z każdej strony. Rybę podawać ułożoną na puree i polaną czekoladą z miso. Można dodać uparowanego kalafiora lub sałatkę sezonową.

Komentarze