Dorsz w białej czekoladzie z puree ziemniaczano-czosnkowym
Przepis na Thermomix
2 porcje
Składniki:
Ryba
300 g polędwicy z dorsza
tymianek świeży
ząbek czosnku
50 g białej czekolady
10 g pasty miso
1 łyżka masła
sól, cukier
Puree ziemniaczane
2-3 ząbki pieczonego czosnku (przepis)
500 g ziemniaków mączystych, obranych i pokrojonych na
kawałki
½ łyżeczki soli
175 g mleka
1 szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Zasypać dorsza w suchej marynacie (60% cukier, 40%
sól+skórka z limonki) na 20 minut. Zapakować próżniowo z kapką oliwy i 2
gałązkami tymianku. Rybę wstawić do naczynia sous-vide na 20 minut w
temperaturze 46°C.
Założyć motylek i do TM włożyć ziemniaki, sól i mleko.
Gotować bez założonej miarki 25-30min/95°C/obr.1. Dodać gałkę
muszkatołową i pieczony czosnek, zmiksować 30s/obr.3.
Czekoladę i miso rozpuścić w kąpieli wodnej. Na małej
patelni rozpuścić łyżkę masła, rozgnieciony ząbek czosnku i gałązkę tymianku.
Smażyć rybę po 2 minuty z każdej strony. Rybę podawać ułożoną na puree i polaną
czekoladą z miso. Można dodać uparowanego kalafiora lub sałatkę sezonową.
Komentarze
Prześlij komentarz