Gulasz po węgiersku
6 porcji
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
100 g parzonego lub gotowanego
boczku
1 duża cebula
2 średnie marchewki
1 papryka
2 łyżki oliwy
2 łyżki smalcu (lub oliwy)
4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
3 łyżeczki suszonego czosnku
niedźwiedziego (można pominąć)
1 l gorącego bulionu lub rosołu
2 łyżki sosu sojowego
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g pieczarek
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę ok. 1,5 cm i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Boczek pokroić w
małą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić na
plasterki. Paprykę pokroić w kostkę.
W szerokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać boczek i
cebulę, zeszklić ją. Dodać drugą łyżkę oliwy, włożyć marchewkę i paprykę i
mieszając podsmażać wszystko przez kilka minut.
W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać smalec
(lub oliwę) i obsmażyć kawałki mięsa. Doprawić je solą i pieprzem i przenieść
do garnka z warzywami. Jeśli mamy można całość podlać ok. 1/3 szklanki wina
(czerwonego lub białego) i na większym ogniu chwilę odparować.
Zawartość garnka doprawić mieloną papryką i jeśli mamy
czosnkiem niedźwiedzim. Wlać gorący bulion (lub rosół) w ilości aby zakryło
składniki. Dodać sos sojowy, ziele angielskie i listek laurowy, przykryć i
dusić na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny, do miękkości mięsa. Na koniec dodać
koncentrat pomidorowy i podsmażone na złoto pokrojone pieczarki.
Gulasz podawać z chlebem lub plackiem ziemniaczanym.
Komentarze
Prześlij komentarz