Krupnik
Przepis na Thermomix
6 porcji
Składniki:
60 g cebuli, pokrojonej na kawałki
100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
40 g pora w kawałkach
50 g korzenia selera w kawałkach
50 g korzenia pietruszki w kawałkach
200 g ziemniaków w kostkę
150 g fileta z piersi kurczaka w kostkę
1 skrzydełko kurczaka
80-100 g kaszy jęczmiennej, opłukanej
1 łyżeczka koncentratu bulionu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1200 g wody
natka pietruszki do podania
100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
40 g pora w kawałkach
50 g korzenia selera w kawałkach
50 g korzenia pietruszki w kawałkach
200 g ziemniaków w kostkę
150 g fileta z piersi kurczaka w kostkę
1 skrzydełko kurczaka
80-100 g kaszy jęczmiennej, opłukanej
1 łyżeczka koncentratu bulionu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1200 g wody
natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania:
Do TM włożyć cebulę, marchew, por, seler korzeń pietruszki i ziemniaki, rozdrobnić 4s/obr.4.5.
Dodać filet z piersi kurczaka, skrzydełko, kaszę, koncentrat bulionu, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i wodę. Zamiast miarki założyć koszyczek, gotować 25min/100°C/
/obr.1.
Zupę podawać przybraną natką pietruszki.
Dodać filet z piersi kurczaka, skrzydełko, kaszę, koncentrat bulionu, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i wodę. Zamiast miarki założyć koszyczek, gotować 25min/100°C/

Zupę podawać przybraną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz