Krupnik


Przepis na Thermomix

6 porcji

Składniki:
60 g cebuli, pokrojonej na kawałki
100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
40 g pora w kawałkach
50 g korzenia selera w kawałkach
50 g korzenia pietruszki w kawałkach
200 g ziemniaków w kostkę
150 g fileta z piersi kurczaka w kostkę
1 skrzydełko kurczaka
80-100 g kaszy jęczmiennej, opłukanej
1 łyżeczka koncentratu bulionu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1200 g wody
natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Do TM włożyć cebulę, marchew, por, seler korzeń pietruszki i ziemniaki, rozdrobnić 4s/obr.4.5.

Dodać filet z piersi kurczaka, skrzydełko, kaszę, koncentrat bulionu, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i wodę. Zamiast miarki założyć koszyczek, gotować 25min/100°C//obr.1.

Zupę podawać przybraną natką pietruszki.

Komentarze