Wienerschnitzel - kotlet po wiedeńsku
4 porcje
Składniki:
4 kotlety z udźca
cielęcego
mąka
2 jajka
2 jajka
bułka tarta
masło
klarowane i olej do smażenia
4 cienkie
plasterki masła
sól, pieprz
4 plasterki
cytryny
Sposób przygotowania:
Kotlety rozklepać na bardzo cienko (3-4 mm), delikatnie posolić i popieprzyć. Panierować najpierw w mące, później w rozklepanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć 4 minuty na złoty kolor na maśle klarowanym (ew. z dodatkiem oleju). Po przewróceniu położyć na kotletach po plasterku masła i smażyć kolejne 4 minuty.
Zdjąć z patelni, dać odpocząć około minuty. Podawać z plasterkiem cytryny.
Zdjąć z patelni, dać odpocząć około minuty. Podawać z plasterkiem cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz