Mus z białej czekolady


Przepis na Thermomix

4 porcje

Składniki:
100 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
250 g twarogu półtłustego
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g truskawek, mogą być mrożone


Sposób przygotowania:

Do TM włożyć kawałki czekolady, rozdrobnić 10s/obr.10. Czekoladę zgarnąć kopystką i roztopić 2min/50°C/obr.3.

Dodać serek mascarpone, twaróg i cukier, wymieszać 1min/37°C/obr.5.

Założyć motylek. Wymieszać na gładką masę 30s/obr.3.5. Zdjąć motylek.

Mus przełożyć do małych miseczek i odstawić do schłodzenia.

Truskawki w razie potrzeby rozmrozić. Zmiksować w TM 1min/obr.10.

Sos truskawkowy wlać na mus i odstawić do dalszego schłodzenia.

Komentarze