Łosoś cayenne z chutney'em z czarnej porzeczki
2 filety z łososia, każdy po około 150 g, razem ze skórką
Marynata:
1/2 pomarańczy (sok i skórka)
sól morska
1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub ostrej papryki)
Czarna porzeczka z miętą:
4 łyżki porzeczkowego chutney'a
3 łyżki listków świeżej mięty
1 łyżeczka miodu
2 łyżki octu balsamico
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub ostrej papryki)
Do podania:
mięta do dekoracji
opcjonalnie - biały ryż
Sposób przygotowania:
Czarną porzeczkę dokładnie opłukać, wymieszać z cukrem (2 łyżeczki) i odstawić na pół godziny, w międzyczasie można rozgnieść porzeczki widelcem. Łososia włożyć do miski z sokiem pomarańczowym skórką do góry, delikatnie docisnąć palcami i odstawić na pół godziny.
Chutney z czarnej porzeczki wymieszać z posiekaną miętą. Włożyć do rondelka, dodać miód i resztę składników: ocet, czarny pieprz, pieprz cayenne. Doprawić niewielką ilością soli, zagotować, gotować przez około 2 minuty, do czasu aż sos trochę zgęstnieje.
Łososia wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i natrzeć skórką pomarańczową i pieprzem cayenne. Położyć na rozgrzanym grillu skórką do dołu i grillować aż skórka będzie chrupiąca a mięso wysmażone do około 1/3 wysokości filetu. Wówczas przewrócić filety na drugą stronę i grillować jeszcze przez około 2-3 minuty, lub do czasu aż mięso nie będzie już surowe (lepiej zdjąć wcześniej z grilla aby nie przesuszyć łososia). Zdjąć z grilla i odłożyć na deskę, pokroić na porcje. Łososia można też upiec w piekarniku. Na grillu i w piekarniku łącznie wychodzi około 20 minut pieczenia.
Sos porzeczkowy polać po łososiu i udekorować miętą.
Komentarze
Prześlij komentarz