Ramen z jarmużem i kurczakiem
4 porcje
Składniki:
Rosół na ramen
Rosół na ramen
kości mieszane na rosół
1-2 marchewki
1 por
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2-3 cm korzenia imbiru
1-2 suszone papryczki chili
Jajka ramen
4 jajka
3 łyżki mirinu
3 łyżki sosu sojowego
6 łyżek wody
Chipsy z jarmużu
100 g jarmużu
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
Kurczak
2 piersi z kurczaka
ulubione przyprawy orientalne
olej
szczypiorek
sól
Przyprawy do rosołu
tamaryndowiec
starty imbir
czosnek granulowany
sos sojowy
pasta miso
pasta massaman
chili
sos rybny
olej sezamowy
Dodatki
łodygi brokuła
dymka
grzybki shimiej
ugotowany makaron orientalny
1-2 marchewki
1 por
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2-3 cm korzenia imbiru
1-2 suszone papryczki chili
Jajka ramen
4 jajka
3 łyżki mirinu
3 łyżki sosu sojowego
6 łyżek wody
Chipsy z jarmużu
100 g jarmużu
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
Kurczak
2 piersi z kurczaka
ulubione przyprawy orientalne
olej
szczypiorek
sól
Przyprawy do rosołu
tamaryndowiec
starty imbir
czosnek granulowany
sos sojowy
pasta miso
pasta massaman
chili
sos rybny
olej sezamowy
Dodatki
łodygi brokuła
dymka
grzybki shimiej
ugotowany makaron orientalny
Sposób przygotowania:
Rosół:
Kości zalać zimną wodą. Zagotować. W międzyczasie podsmażyć grupo pokrojoną cebulę, czosnek i imbir. Wodę z gotowania kości wylać, a kości przepłukać. Zalać je ponownie wodą wraz ze wszystkimi składnikami i powoli doprowadzać do wrzenia. Nie powinny się gotować przez pierwszą godzinę. Wywar gotować na wolnym ogniu ile się da: 4-12 godzin. Po ugotowaniu odcedzić i doprawić przyprawami do rosołu wedle uznania.
Jajka:
Na grubszym końcu jajek zrobić pinezką dziurkę. Jajka włożyć delikatnie do wrzątku i gotować dokładnie 7 minut. Szybko przełożyć do lodowatej wody i chłodzić kilka minut. Wymieszać składniki marynaty w miseczce. Obrać jajka ze skorupek - uwaga są bardzo delikatne. Włożyć je do zalewy na całą noc. Przed dodaniem do zupy jajka przeciąć na pół ostrym nożem.
Jarmuż:
Jarmuż umyć i pokroić na kawałki, wycinając grubsze łodygi. Wymieszać z olejem, octem, sosem i papryką. Piec w 150°C, na termoobiegu przez 10-15 minut, aż jarmuż stanie się chrupki.
Kurczak:
Piersi pokroić na kawałki. Zamarynować w oleju i ulubionych przyprawach przynajmniej przez 3 godziny. Smażyć na woku, na koniec dodając sól i szczypiorek.
Twarde surowe dodatki, takie jak dymka i łodygi brokuła, można podgotować wcześniej w bulionie lub podawać cienko pokrojone w zupie.
Makaron nakładać do miseczek, zalać rosołem. Nałożyć porcję kurczaka, grzybków, jarmużu i przekrojone jajko. Polać olejem sezamowym.
Jajka:
Na grubszym końcu jajek zrobić pinezką dziurkę. Jajka włożyć delikatnie do wrzątku i gotować dokładnie 7 minut. Szybko przełożyć do lodowatej wody i chłodzić kilka minut. Wymieszać składniki marynaty w miseczce. Obrać jajka ze skorupek - uwaga są bardzo delikatne. Włożyć je do zalewy na całą noc. Przed dodaniem do zupy jajka przeciąć na pół ostrym nożem.
Jarmuż:
Jarmuż umyć i pokroić na kawałki, wycinając grubsze łodygi. Wymieszać z olejem, octem, sosem i papryką. Piec w 150°C, na termoobiegu przez 10-15 minut, aż jarmuż stanie się chrupki.
Kurczak:
Piersi pokroić na kawałki. Zamarynować w oleju i ulubionych przyprawach przynajmniej przez 3 godziny. Smażyć na woku, na koniec dodając sól i szczypiorek.
Twarde surowe dodatki, takie jak dymka i łodygi brokuła, można podgotować wcześniej w bulionie lub podawać cienko pokrojone w zupie.
Makaron nakładać do miseczek, zalać rosołem. Nałożyć porcję kurczaka, grzybków, jarmużu i przekrojone jajko. Polać olejem sezamowym.
Komentarze
Prześlij komentarz