Sałatka z rukolą, arbuzem i fetą
6 porcji
Składniki:
200 g rukoli (szpinaku lub miksu sałat)
¼ arbuza
1 mała czerwona cebula
1 cyrtyna
200 g fety
20 g pestek dyni lub słonecznika
oliwa z oliwek
¼ arbuza
1 mała czerwona cebula
1 cyrtyna
200 g fety
20 g pestek dyni lub słonecznika
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Rukolę lub inną zieleninę myjemy i przekładamy do dużej miski. Arbuza obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Fetę kruszymy do sałatki i dodajemy arbuza. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i marynujemy w soku z cytryny przez około 10-30 minut. Dodajemy do sałaty wraz z sokiem. Prażymy pestki i dekorujemy sałatę. Na koniec polewamy oliwą z oliwek.
Jeśli chcemy sałatę podać później, sok z cyrtyny i oliwę dodać na sam koniec, tuż przed podaniem, inaczej sałata oklapnie.
Jeśli chcemy sałatę podać później, sok z cyrtyny i oliwę dodać na sam koniec, tuż przed podaniem, inaczej sałata oklapnie.
Komentarze
Prześlij komentarz