Spaghetti bolognese
4 porcje
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
400-500 g makaronu spaghetti
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
sos wochestershire
przyprawy (np. papryka, czosnek, cebula suszona, tymianek, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn)
czerwone wytrawne wino
pasata pomidorowa (pomidory z puszki)
tarkowany żółty ser
oliwa z oliwek
olej
sól, pieprz
400-500 g makaronu spaghetti
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
sos wochestershire
przyprawy (np. papryka, czosnek, cebula suszona, tymianek, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn)
czerwone wytrawne wino
pasata pomidorowa (pomidory z puszki)
tarkowany żółty ser
oliwa z oliwek
olej
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać starkowaną na grubych oczkach marchew i pietruszkę, na koniec czosnek i trochę oliwy. Dodać mięso, przyprawy, sos wuster, czerwone wino i pasatę. W międzyczasie ugotować makaron, po ugotowaniu nie płukać wodą. Pozwolić sosowi trochę odparować i przegryźć się smakom. Podawać z tarkowanym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz