Czerwone curry z tofu


2 porcje

Składniki:
1 opakowanie sera tofu pokrojonego w kostkę (może być wędzone)
400 ml mleka kokosowego
1 łyżka czerwonej pasty curry
½ czerwonej papryki pokrojonej w słupki
⅓ marchewki pokrojonej w słupki
2 łyżki bambusa z puszki
2 łyżki groszku cukrowego
8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół lub inne warzywa (brokuł, kiełki fasoli mung, ogórek, cukinia)
1 łyżka cukru palmowego lub brązowego
3 listki limonki kafir
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu rybnego
czarny sezam do dekoracji
olej do głębokiego smażenia
150 g ryżu jaśminowego


Sposób przygotowania:

Do woka wlać olej i na dużym ogniu smażyć przez kilka minut ser tofu. Odlać olej do innego garnka i odcedzić tofu.

Do woka wlać 1 łyżkę pozostałego oleju i podsmażyć pastę curry aż puści aromat. Dodać wszystkie warzywa poza pomidorkami i chwilę podsmażać, aż będą chrupiące.

Dodać mleczko kokosowe i liście limonki kaffir. Doprowadzić do wrzenia i dołożyć pomidorki, sosy i cukier palmowy.

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miseczek.

Curry podawać w miseczkach z ułożonym na wierzchu tofu, posypanym czarnym sezamem. Ryż podawać w osobnej miseczce.

Komentarze