Rosół klasyczny
6 porcji
Składniki:
1 pęczek włoszczyzny (seler, marchew, korzeń pietruszki, por)
5 l wody
1 cebula
2 kg kości i mięsa mieszanego
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu czarnego
1 łyżeczka masła
sól, kozieradka, pieprz do smaku
pietruszka do przybrania
5 l wody
1 cebula
2 kg kości i mięsa mieszanego
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu czarnego
1 łyżeczka masła
sól, kozieradka, pieprz do smaku
pietruszka do przybrania
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucić całe mięso, zalać wodą tak by przykryła wszystko i zagotować. Wylać całość wraz z szumowinami i wymyć garnek.
Roztopić masło w garnku i dodać obraną włoszczyznę. Chwilę podsmażać i zalać wodą. Opalić skórkę cebuli i dodać wraz z mięsem i przyprawami do wywaru. Posolić do smaku dopiero na końcu. Rosół gotujemy na małym ogniu jak najdłużej - minimum 1 godzinę.
Wywar przecedzić przez sito. Doprawić do smaku. Odłowić marchew i ewentualnie kawałki mięsa do podania.
Podawać z posiekaną pietruszką i makaronem.
Roztopić masło w garnku i dodać obraną włoszczyznę. Chwilę podsmażać i zalać wodą. Opalić skórkę cebuli i dodać wraz z mięsem i przyprawami do wywaru. Posolić do smaku dopiero na końcu. Rosół gotujemy na małym ogniu jak najdłużej - minimum 1 godzinę.
Wywar przecedzić przez sito. Doprawić do smaku. Odłowić marchew i ewentualnie kawałki mięsa do podania.
Podawać z posiekaną pietruszką i makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz