Kapuśniak z młodej kapusty


6 porcji

Składniki:
½ główki młodej kapusty
350 g młodych ziemniaków
1 marchewka
3 łyżki oleju roślinnego
1 cebula
250 g kiełbasy wiejskiej
 szklanki białego wina
1½ litra bulionu drobiowego lub mięsnego lub rosołu
1 łyżeczka kminku
½ łyżeczki cząbru
1 listek laurowy 
3 ziarenka ziela angielskiego
1 pęczek koperku

2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć i pokroić na cienkie i niezbyt długie paski. Ziemniaki oskrobać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W dużym garnku na łyżce oleju poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojoną na półplasterki kiełbasę i razem podsmażyć. Dodać kapustę, ziemniaki i marchewkę.

Wlać wino, zalać bulionem i zagotować. W międzyczasie doprawić kminkiem, cząbrem, listkiem laurowym i zielem oraz solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.

Na patelni podsmażyć mąkę. Gdy zacznie się rumienić dodać pozostałe 2 łyżki oleju i wymieszać. Wlewać stopniowo około 1/2 - 1 szklanki wywaru z zupy jednocześnie energicznie mieszając aż nie będzie grudek.


Przelać do garnka z zupą, wymieszać i zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty, na koniec dodać dużą ilość posiekanego koperku. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Komentarze