Kapuśniak z młodej kapusty
6 porcji
Składniki:
½ główki młodej
kapusty
350 g młodych
ziemniaków
1 marchewka
3 łyżki oleju
roślinnego
1 cebula
250 g kiełbasy
wiejskiej
⅓ szklanki białego wina
1½ litra
bulionu drobiowego lub mięsnego lub rosołu
1
łyżeczka kminku
½ łyżeczki cząbru
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 pęczek koperku
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Kapustę umyć i
pokroić na cienkie i niezbyt długie paski. Ziemniaki oskrobać i pokroić w
kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W dużym garnku na
łyżce oleju poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojoną na
półplasterki kiełbasę i razem podsmażyć. Dodać kapustę, ziemniaki i marchewkę.
Wlać wino, zalać bulionem i zagotować. W międzyczasie doprawić kminkiem, cząbrem,
listkiem laurowym i zielem oraz solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez ok.
15 minut do miękkości warzyw.
Na patelni
podsmażyć mąkę. Gdy zacznie się rumienić dodać pozostałe 2 łyżki oleju i
wymieszać. Wlewać stopniowo około 1/2 - 1 szklanki wywaru z zupy jednocześnie
energicznie mieszając aż nie będzie grudek.
Przelać do garnka z
zupą, wymieszać i zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty, na koniec dodać dużą
ilość posiekanego koperku. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz