Karbonatki - śląskie mielone
4 porcje
Składniki:
300 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z szynki, łopatki)
120 g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki
2 jajka
20-30 g bułki tartej
½ - 1 łyżeczka soli
½ - 1 łyżeczka pieprzu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
masło klarowane do smażenia
120 g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki
2 jajka
20-30 g bułki tartej
½ - 1 łyżeczka soli
½ - 1 łyżeczka pieprzu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Do TM włożyć mięso, twaróg, 1 jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać kopystką 10-15s/obr.4. Przełożyć do innego naczynia i odstawić do schodzenia.
W misce roztrzepać pozostałe jajko, do drugiej nasypać bułki tartej na panierkę.
Z masy uformować wilgotnymi dłońmi 4 kotlety, lekko podłużne o grubości ok. 2 cm.
Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym na średnim ogniu, ok. 5 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
Podawać z ziemniakami i surówką, jako danie główne.
W misce roztrzepać pozostałe jajko, do drugiej nasypać bułki tartej na panierkę.
Z masy uformować wilgotnymi dłońmi 4 kotlety, lekko podłużne o grubości ok. 2 cm.
Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym na średnim ogniu, ok. 5 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
Podawać z ziemniakami i surówką, jako danie główne.
Komentarze
Prześlij komentarz