Kaszotto z bakłażanem i pomidorami


6 porcji

Składniki:
½ szklanki kaszy pęczak
4 łyżki oliwy
2 małe czerwone cebule
6 ząbków czosnku
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego oregano
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina (ew. białego)
2 szklanki bulionu
½ szklanki rodzynek
1 średni bakłażan
6 średnich pomidorów np. malinowe
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 czerwona papryczka chili
bazylia
ok. 80 g sera *

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni podsmażyć kaszę pęczak z oliwą. Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i utarty w moździerzu czosnek, smażyć mieszając przez ok. 5 minut.

Dodać zioła prowansalskie, suszone oregano, doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze przez minutę. Wlać wino i wygotować. Następnie dodać gorący bulion, wymieszać i zagotować. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut.

Zdjąć pokrywę, dodać rodzynki, pokrojonego w kosteczkę bakłażana oraz obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory (razem z sokiem). Przykryć i gotować przez 5 minut.

Dodać ocet balsamiczny, wypestkowaną i pokrojoną papryczkę chili, wymieszać składniki na patelni, ponownie przykryć i gotować jeszcze przez ok. 10 minut.

Otworzyć i mieszając gotować 1 minutę, dodać rozdrobnioną gorgonzolę, posypać tartym serem, przykryć i gotować przez ok. pół minuty aż ser się roztopi. Posypać bazylią.

WSKAZÓWKI

* 40 g sera gorgonzola + 40 g tartego sera koziego lub mozzarelli (można użyć tylko jednego rodzaju sera) lub 40 g parmezanu. Można też zupełnie pominąć ser.

Komentarze