Kaszotto z bakłażanem i pomidorami
6 porcji
Składniki:
½ szklanki kaszy pęczak
4 łyżki oliwy
2 małe czerwone cebule
6 ząbków czosnku
2 łyżeczki suszonych ziół
prowansalskich
1 łyżeczka suszonego oregano
½ szklanki czerwonego wytrawnego
wina (ew. białego)
2 szklanki bulionu
½ szklanki rodzynek
1 średni bakłażan
6 średnich pomidorów np. malinowe
2 łyżeczki octu
balsamicznego
1 czerwona papryczka chili
bazylia
ok. 80 g sera *
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni podsmażyć kaszę
pęczak z oliwą. Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i utarty w moździerzu czosnek, smażyć
mieszając przez ok. 5 minut.
Dodać zioła prowansalskie, suszone
oregano, doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze przez minutę. Wlać wino i
wygotować. Następnie dodać gorący bulion, wymieszać i zagotować. Przykryć
pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut.
Zdjąć pokrywę, dodać rodzynki,
pokrojonego w kosteczkę bakłażana oraz obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory
(razem z sokiem). Przykryć i gotować przez 5 minut.
Dodać ocet balsamiczny, wypestkowaną i pokrojoną papryczkę chili, wymieszać składniki na
patelni, ponownie przykryć i gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
Otworzyć i mieszając gotować 1
minutę, dodać rozdrobnioną gorgonzolę, posypać tartym serem, przykryć i gotować
przez ok. pół minuty aż ser się roztopi. Posypać bazylią.
WSKAZÓWKI
* 40 g sera gorgonzola + 40 g
tartego sera koziego lub mozzarelli (można użyć tylko jednego rodzaju sera) lub
40 g parmezanu. Można też zupełnie pominąć ser.
Komentarze
Prześlij komentarz