Klopsiki z indyka i pieczarek



6 porcji

Składniki:
200 g pieczarek
oliwa lub olej do smażenia
400 g mielonego mięsa z indyka
 szklanki bułki tartej
2 łyżki posiekanego szczypioru
1 cebula, pokrojona na kawałki
2 jajka
2 łyżeczki sosu Worcestershire lub 2 łyżeczki sosu sojowego
sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Do TM włożyć cebulę, rozdrobnić 5s/obr.5. Dodać do mielonego indyka. 

Pieczarki umyć, pokroić na kawałki i dodać do TM. Rozdrobnić 5s/obr.5. Przełożyć na patelnię i smażyć na oliwie ok. 5 minut, następnie łyżką cedzakową wymieszać grzyby z patelni z mielonym indykiem, dodając bułkę tartą, szczypiorek, jaja, sos Worcestershire (albo sojowy). 

Starannie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Z masy formować kulki

Rozgrzać olej na patelni z grubym dnem i smażyć klopsiki (powinny być do połowy przykryte tłuszczem). Co chwilę obrać, aby się równomiernie zrumieniły. Po około 20 minutach przełożyć klopsiki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i osączyć z tłuszczu.

Komentarze