Klopsiki z indyka i pieczarek
6 porcji
Składniki:
200 g pieczarek
oliwa lub olej do
smażenia
400 g mielonego mięsa
z indyka
⅓ szklanki bułki
tartej
2 łyżki
posiekanego szczypioru
1 cebula, pokrojona na kawałki
2 jajka
2 łyżeczki
sosu Worcestershire lub 2 łyżeczki
sosu sojowego
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do TM włożyć cebulę, rozdrobnić 5s/obr.5. Dodać do mielonego indyka.
Pieczarki umyć, pokroić na kawałki i dodać do TM. Rozdrobnić 5s/obr.5. Przełożyć na patelnię i smażyć na oliwie ok. 5 minut, następnie łyżką
cedzakową wymieszać grzyby z patelni z
mielonym indykiem, dodając bułkę
tartą, szczypiorek,
jaja, sos Worcestershire (albo sojowy).
Starannie wymieszać i doprawić solą
oraz pieprzem. Z masy formować kulki.
Rozgrzać olej na patelni z grubym dnem i smażyć klopsiki
(powinny być do połowy przykryte tłuszczem).
Co chwilę obrać, aby się
równomiernie zrumieniły. Po około
20 minutach przełożyć klopsiki na talerz wyłożony
ręcznikami papierowymi i osączyć z tłuszczu.
Komentarze
Prześlij komentarz