Pasta jajeczna z awokado


6 porcji

Składniki:
3 ugotowane jajka
1 mały ząbek czosnku
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka oliwy extra vergine
3 łyżki listków kolendry (lub rzeżuchy, szczypiorku) + do dekoracji
opcjonalnie 1 - 2 łyżeczki majonezu

Dodatki: ciabatta lub gryczane bułeczki

Sposób przygotowania:

Ugotować jajka (włożyć do ciepłej wody i gotować 6 minut od momentu zagotowania wody, następnie szybko zalać zimną wodą i lekko ostudzić). Obrać ze skorupek.

Awokado umyć, obrać, miąższ pokroić w kosteczkę, usunąć pestkę. Awokado skropić sokiem z cytryny i wymieszać razem z wyciśniętym czosnkiem. Dołożyć jajka i wymieszać rozbełtując jak jajka po wiedeńsku. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.


Dodać oliwę oraz opcjonalnie majonez, kolendrę lub rzeżuchę. Wymieszać (część pasty można rozgnieść widelcem). Podawać od razu na pieczywie lub w salaterce z pieczywem obok. Można udekorować kolendrą lub rzeżuchą.




Komentarze