Pasta jajeczna z awokado
6 porcji
Składniki:
3 ugotowane jajka
1 mały ząbek czosnku
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka oliwy extra vergine
3 łyżki listków kolendry (lub
rzeżuchy, szczypiorku) + do dekoracji
opcjonalnie 1 - 2 łyżeczki majonezu
Dodatki: ciabatta lub gryczane
bułeczki
Sposób przygotowania:
Ugotować jajka (włożyć do ciepłej
wody i gotować 6 minut od momentu zagotowania wody, następnie szybko
zalać zimną wodą i lekko ostudzić). Obrać ze skorupek.
Awokado umyć, obrać, miąższ pokroić
w kosteczkę, usunąć pestkę. Awokado skropić sokiem z cytryny i wymieszać razem
z wyciśniętym czosnkiem. Dołożyć jajka i wymieszać rozbełtując jak jajka po wiedeńsku. Doprawić solą oraz świeżo
zmielonym pieprzem.
Dodać oliwę oraz opcjonalnie
majonez, kolendrę lub rzeżuchę. Wymieszać (część pasty można rozgnieść
widelcem). Podawać od razu na pieczywie lub w salaterce z pieczywem obok. Można
udekorować kolendrą lub rzeżuchą.
Komentarze
Prześlij komentarz