Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym
4 porcje
Składniki:
600-650 g polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w 1,5 cm plastry
½ łyżeczki soli
3 szczypty pieprzu
20 g oleju rzepakowego
80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
250 g grzybów świeżych, np. podgrzybków, borowików, pokrojonych w 2 cm kostkę
400 g wody
1 łyżeczka koncentratu bulionu
1 łyżka sosu sojowego
40 g śmietany, 30% tłuszczu
20 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
3 szczypty pieprzu
20 g oleju rzepakowego
80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
250 g grzybów świeżych, np. podgrzybków, borowików, pokrojonych w 2 cm kostkę
400 g wody
1 łyżeczka koncentratu bulionu
1 łyżka sosu sojowego
40 g śmietany, 30% tłuszczu
20 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Plastry polędwiczki rozbić tłuczkiem na grubość ok. 7mm, doprawić solą i 2 szczyptami pieprzu, następnie obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju ok. 30 s z każdej strony. Obsmażone polędwiczki umieścić z dolnej części przystawki Varoma (kawałki mięsa mogą na siebie nachodzić), nałożyć pokrywę Varomy, odstawić.
Do TM włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką na dno TM. Dodać olej, dusić 2min/Varoma/obr.1.
Dodać grzyby, wodę, koncentrat bulionu, sos sojowy i pozostałą 1 szczyptę pieprzu, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 20min/Varoma/
/obr.
. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
Na pokrywie TM odważyć do kubka 30 g wody, śmietanę i mąkę, dokładnie wymieszać.
Do TM wlać zawartość kubka, wymieszać 3s/
/obr.3, następnie podgrzać 3min/90°C/
/obr.1. Powstały sos przelać do sosjerki.
Polędwiczki z sosem grzybowym wyłożyć na półmisek, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Do TM włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką na dno TM. Dodać olej, dusić 2min/Varoma/obr.1.
Dodać grzyby, wodę, koncentrat bulionu, sos sojowy i pozostałą 1 szczyptę pieprzu, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 20min/Varoma/


Na pokrywie TM odważyć do kubka 30 g wody, śmietanę i mąkę, dokładnie wymieszać.
Do TM wlać zawartość kubka, wymieszać 3s/


Polędwiczki z sosem grzybowym wyłożyć na półmisek, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz