Sos Jack Daniel's


10 słoiczków

Składniki:
2 duże główki czosnku
4 łyżki oliwy
1 duża drobno posiekana cebula
2 łyżki rozgniecionego ananasa
770 g brązowego cukru
625 ml soku ananasowego
125 ml sosu Teriyaki
2 łyżki sosu sojowego
6 łyżek soku z cytryny
5 łyżek octu jabłkowego
1 łyżka czerwonego octu winnego
125 ml whiskey Jack Daniel’s
¼ łyżeczki pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

Obciąć główki czosnku 0.5 cm od góry, obrać ze skórki tyle ile się będzie dało. Czosnek umieść w małym naczyniu do pieczenia, skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek i piec 1½ godziny w temp. 160°C.


Wyjąć z piekarnika i pozwolić ostygnąć. Wycisnąć czosnek z reszty skórek.


Podgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni i smażyć cebulę na małym/średnim ogniu przez około 1 godzinę, aż się skarmelizuje. Dodać czosnek, dobrze wymieszać i podgrzewaj 1 minutę. Następnie dodać ananasa i podgrzewać kolejną minutę. Dodać brązowy cukier, gotować i mieszać aż się rozpuści.

W misce wymieszać sok z ananasa, sos Teriyaki, sos sojowy, sok z cytryny, oba octy i whiskey. Dodać pieprz cayenne. Wlać do syropu z cebulą, zagotować czasem mieszając i zmniejszyć ogień. 

Gotować aż mieszanina zredukuje się o co najmniej połowę (około 2 godziny, po ostygnięciu będzie gęste).

Jeszcze gorący sos przelać do słoiczków, zawekować.

Komentarze