Sos Jack Daniel's
10 słoiczków
Składniki:
2 duże główki czosnku
4 łyżki oliwy
1 duża drobno posiekana cebula
2 łyżki rozgniecionego ananasa
770 g brązowego cukru
625 ml soku ananasowego
125 ml sosu Teriyaki
2 łyżki sosu sojowego
6 łyżek soku z cytryny
5 łyżek octu jabłkowego
1 łyżka czerwonego octu winnego
125 ml whiskey Jack Daniel’s
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
4 łyżki oliwy
1 duża drobno posiekana cebula
2 łyżki rozgniecionego ananasa
770 g brązowego cukru
625 ml soku ananasowego
125 ml sosu Teriyaki
2 łyżki sosu sojowego
6 łyżek soku z cytryny
5 łyżek octu jabłkowego
1 łyżka czerwonego octu winnego
125 ml whiskey Jack Daniel’s
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Sposób przygotowania:
Obciąć główki czosnku 0.5 cm od góry, obrać ze skórki
tyle ile się będzie dało. Czosnek umieść w małym naczyniu do pieczenia,
skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek i piec 1½
godziny w temp. 160°C.
Wyjąć z piekarnika i pozwolić ostygnąć.
Wycisnąć czosnek z reszty skórek.
Podgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni i smażyć cebulę na małym/średnim ogniu przez około 1 godzinę, aż się skarmelizuje.
Dodać czosnek, dobrze wymieszać i podgrzewaj 1 minutę. Następnie dodać ananasa
i podgrzewać kolejną minutę. Dodać brązowy cukier, gotować i mieszać aż
się rozpuści.
W misce wymieszać sok z ananasa, sos Teriyaki,
sos sojowy, sok z cytryny, oba octy i whiskey. Dodać pieprz cayenne. Wlać do syropu z cebulą, zagotować czasem mieszając i zmniejszyć ogień.
Gotować aż mieszanina
zredukuje się o co najmniej połowę (około 2 godziny, po ostygnięciu będzie
gęste).
Jeszcze gorący sos przelać do słoiczków, zawekować.
Komentarze
Prześlij komentarz