Wegetariańska lasagne bolognese


6 porcji

Składniki:
100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
9 płatów makaronu lasagne
masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne

Sos boloński
40 g oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
3 łodygi selera naciowego
100 g szklanki zielonej soczewicy
100 g szklanki czerwonej soczewicy
100 g szklanki białego wina
250 g wody
1 łyżeczka koncentratu bulionu
3 łyżeczki sosu worcestershire
300 g przecieru (passaty) pomidorowej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1-1½ łyżeczki soli, do smaku
½-1 łyżeczka pieprzu 
½ łyżeczki papryki (słodkiej, ostrej lub wędzonej)
1 łyżeczka suszonego oregano

Sos beszamelowy
500 g mleka
40 g masła, miękkiego
60 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
1-2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej

Sposób przygotowania:

Do TM włożyć parmezan, rozdrobnić 15s/obr.10. Przełożyć do innego naczynia i odstawić.

Sos boloński
Do TM włożyć warzywa, dodać oliwę, rozdrobnić 5s/obr.7, składniki zgarnąć kopystką na dno. Następnie dusić 5min/120°C/obr.2.

Dodać obydwie soczewice (suche), dusić 8min/120°C/Counter-clockwise operation/obr.1.

Dodać wino, gotować 5min/Varoma/Counter-clockwise operation/obr.1.

Dodać wodę, koncentrat bulionu, sos Worcestershire, przecier passatę, przyprawy i koncentrat pomidorowy, gotować 20min/100°C/Counter-clockwise operation/obr.Gentle stir setting. Przełożyć do innego naczynia 8 i odstawić.

Sos beszamelowy
Do TM włożyć wszystkie składniki i podgrzewać 7min/90°C/obr.4.

Lasagne
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Naczynie do zapiekania natłuścić i odstawić.

Na dno naczynia nałożyć warstwę sosu beszamelowego. Na sosie ułożyć warstwę płatów makaronowych, przykryć warstwą sosu bolońskiego, beszamelem i parmezanem. Powtarzać czynności do momentu zużycia składników. Wierzch lasagne polać beszamelem i posypać pozostałym parmezanem oraz obłożyć kawałkami masła.

Piec 30-40 min (180°C). Upieczoną lasagne odstawić do przestygnięcia 15-20 min. Podawać udekorowaną bazylią.

Komentarze