Wegetariańska lasagne bolognese
6 porcji
Składniki:
100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
9 płatów makaronu lasagne
masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
Sos boloński
Sos beszamelowy
100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
9 płatów makaronu lasagne
masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
Sos boloński
40 g oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
3 łodygi selera naciowego
100 g szklanki zielonej soczewicy
100 g szklanki czerwonej soczewicy
100 g szklanki białego wina
250 g wody
1 łyżeczka koncentratu bulionu
3 łyżeczki sosu worcestershire
300 g przecieru (passaty)
pomidorowej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1-1½ łyżeczki soli, do smaku
½-1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki papryki
(słodkiej, ostrej lub wędzonej)
1 łyżeczka suszonego oregano
Sos beszamelowy
500 g mleka
40 g masła, miękkiego
60 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
1-2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej
40 g masła, miękkiego
60 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
1-2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej
Sposób przygotowania:
Do TM włożyć parmezan, rozdrobnić 15s/obr.10. Przełożyć do innego naczynia i odstawić.
Sos boloński
Sos boloński
Do TM włożyć warzywa, dodać oliwę, rozdrobnić 5s/obr.7, składniki zgarnąć kopystką na dno. Następnie dusić 5min/120°C/obr.2.
Dodać obydwie soczewice (suche), dusić 8min/120°C/
/obr.1.
Dodać wino, gotować 5min/Varoma/
/obr.1.
Dodać wodę, koncentrat bulionu, sos Worcestershire, przecier passatę, przyprawy i koncentrat pomidorowy, gotować 20min/100°C/
/obr.
. Przełożyć do innego naczynia 8 i odstawić.
Sos beszamelowy
Do TM włożyć wszystkie składniki i podgrzewać 7min/90°C/obr.4.
Lasagne
Dodać obydwie soczewice (suche), dusić 8min/120°C/

Dodać wino, gotować 5min/Varoma/

Dodać wodę, koncentrat bulionu, sos Worcestershire, przecier passatę, przyprawy i koncentrat pomidorowy, gotować 20min/100°C/


Sos beszamelowy
Do TM włożyć wszystkie składniki i podgrzewać 7min/90°C/obr.4.
Lasagne
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Naczynie do zapiekania natłuścić i odstawić.
Na dno naczynia nałożyć warstwę sosu beszamelowego. Na sosie ułożyć warstwę płatów makaronowych, przykryć warstwą sosu bolońskiego, beszamelem i parmezanem. Powtarzać czynności do momentu zużycia składników. Wierzch lasagne polać beszamelem i posypać pozostałym parmezanem oraz obłożyć kawałkami masła.
Piec 30-40 min (180°C). Upieczoną lasagne odstawić do przestygnięcia 15-20 min. Podawać udekorowaną bazylią.
Na dno naczynia nałożyć warstwę sosu beszamelowego. Na sosie ułożyć warstwę płatów makaronowych, przykryć warstwą sosu bolońskiego, beszamelem i parmezanem. Powtarzać czynności do momentu zużycia składników. Wierzch lasagne polać beszamelem i posypać pozostałym parmezanem oraz obłożyć kawałkami masła.
Piec 30-40 min (180°C). Upieczoną lasagne odstawić do przestygnięcia 15-20 min. Podawać udekorowaną bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz