Biała kiełbasa z chili i salsą pomidorową


4 porcje

Składniki:

Kiełbasa:
1 kg białej surowej lub parzonej kiełbasy
1 cebula
1 papryczka chili
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki miodu

sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej
1 łyżeczka tymianku

Salsa pomidorowa:
2 pomidory
1 mała czerwona cebula
1 papryczka chili
½ pęczka koperku lub kolendry
1 łyżka oliwy extra


Sposób przygotowania:

Kiełbasa:
Kiełbasę ponacinać na krzyż. Umieścić w większej misce, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili, oliwę, miód oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.


Piec w piekarniku bez przykrycia w temp. 220°C przez ok. 40 minut. Można też grillować na tackach na grillu lub w piekarniku z funkcją grilla na małą i średnią moc (ok. 35 minut).

Salsa pomidorowa:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, usunąć nasiona z komór. Pozostały miąższ pokroić w kosteczkę i umieścić w misce.

Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili oraz posiekany koperek lub kolendrę. Wlać oliwę i wymieszać.


Doprawić solą i pieprzem przed samym podaniem aby pomidory nie puściły soku.

Komentarze