Biała kiełbasa z chili i salsą pomidorową
4 porcje
Składniki:
Kiełbasa:
1 kg białej surowej lub parzonej
kiełbasy
1 cebula
1 papryczka chili
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki miodu
sól, pieprz
1 łyżeczka
słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej
1 łyżeczka tymianku
Salsa pomidorowa:
2 pomidory
1 mała czerwona cebula
1 papryczka chili
½ pęczka koperku lub kolendry
1 łyżka oliwy extra
Sposób przygotowania:
Kiełbasa:
Kiełbasę
ponacinać na krzyż.
Umieścić w większej misce, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w
kosteczkę papryczkę chili, oliwę, miód oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać,
ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piec w piekarniku
bez przykrycia w temp. 220°C przez ok. 40 minut. Można też grillować na
tackach na grillu lub w piekarniku z funkcją grilla na małą i średnią moc (ok.
35 minut).
Pomidory sparzyć,
obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, usunąć nasiona z komór.
Pozostały miąższ pokroić w kosteczkę i umieścić w misce.
Dodać pokrojoną w
drobną kosteczkę cebulę, pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili oraz posiekany
koperek lub kolendrę. Wlać oliwę i wymieszać.
Doprawić solą i
pieprzem przed samym podaniem aby pomidory nie puściły soku.
Komentarze
Prześlij komentarz