Cukinia caprese


2 porcje

Składniki:
2 małe cukinie
1 ząbek czosnku
suszone oregano (+ opcjonalnie świeże)
1 pomidor
1 kulka mozzarelli
sól, pieprz, oliwa extra vergine

świeża bazylia


Sposób przygotowania:


Piekarnik nagrzać do 180°C. Cukinię przepołowić, łyżeczką wydrążyć nasiona. Cukinię doprawić solą, pieprzem, posmarować startym czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i skropić oliwą. Delikatnie podziurkować widelcem miąższ nie uszkadzając skórki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 minut.


Na podpieczonej cukinii ułożyć na przemian pomidora i mozzarellę. Doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano i opcjonalnie świeżym oregano (można też posypać tartym parmezanem) i wstawić do piekarnika na ok. 13 minut, do czasu aż ser się roztopi. Skropić oliwą i posypać świeżą bazylią.

Komentarze