Cukinia caprese
2 porcje
Składniki:
2 małe cukinie
1 ząbek czosnku
suszone oregano (+ opcjonalnie świeże)
1 pomidor
1 kulka mozzarelli
sól, pieprz, oliwa extra vergine
świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Cukinię przepołowić, łyżeczką wydrążyć nasiona. Cukinię doprawić solą,
pieprzem, posmarować startym czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i skropić
oliwą. Delikatnie podziurkować widelcem miąższ nie uszkadzając skórki. Ułożyć w
naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i wstawić do piekarnika. Piec przez 35
minut.
Na podpieczonej cukinii ułożyć na
przemian pomidora i mozzarellę. Doprawić solą morską, świeżo zmielonym
pieprzem, suszonym oregano i opcjonalnie świeżym oregano (można też posypać
tartym parmezanem) i wstawić do piekarnika na ok. 13 minut, do czasu aż ser się
roztopi. Skropić oliwą i posypać świeżą bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz