Czekoladowe naleśniki z truskawkami
10 naleśników
Składniki:
Naleśniki:
75 g masła
75 g ciemnej czekolady
375 g mleka
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1½ łyżki cukru wanilinowego
1½ łyżki kakao
3 jajka
125 g cukru
225 g mąki pszennej
125 g wody gazowanej
Nadzienie:
750 g truskawek
750 g kremowego twarogu
śmietankowego
12 łyżek cukru waniliowego (cukier puder z prawdziwą wanilią)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Do TM włożyć czekoladę, rozdrobnić 10s/obr.8. Zgarnąć na dno i dodać pokrojone na
kawałki masło. Wlać mleko, ekstrakt z
wanilii, wsypać kakao i podgrzewać 5min/50°C/obr.3. Odstawić do ostudzenia.
Wbić jajka i
wsypać cukier, zmiksować 30s/obr.5. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz miksować
na gładkie ciasto 30s/obr.5. Odstawić na ok. 30 minut.
Do ciasta dodać wodę gazowaną i
zmiksować 30s/obr.5. Można już smażyć naleśniki lub wstawić ciasto do lodówki na około 1
- 2 doby. Im dłużej ciasto będzie stało, tym więcej trzeba będzie dodać do
niego wody gazowanej.
Rozgrzać patelnię, następnie
zmniejszyć ogień do średniego i smażyć naleśniki po około 1,5 minuty z każdej
strony. Patelnia cały czas ma być dobrze rozgrzana. Pierwszy naleśnik można
smażyć na natłuszczonej patelni, później tylko w razie takiej potrzeby.
Nadzienie:
Truskawki pokroić na plasterki. Twaróg śmietankowy wymieszać z cukrem waniliowym.
Na połowie ciepłego naleśnika posmarować 2
łyżkami nadzienia serowego i poukładać truskawki. Złożyć na pół, a potem w trójkącik.
Można podawać na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz