Czekoladowe naleśniki z truskawkami


10 naleśników

Składniki:

Naleśniki:
75 g masła
75 g ciemnej czekolady
375 g mleka
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1½ łyżki cukru wanilinowego
1½ łyżki kakao
3 jajka
125 g cukru
225 g mąki pszennej

125 g wody gazowanej

Nadzienie:
750 g truskawek
750 g kremowego twarogu śmietankowego
12 łyżek cukru waniliowego (cukier puder z prawdziwą wanilią)


Sposób przygotowania:

Ciasto:
Do TM włożyć czekoladę, rozdrobnić 10s/obr.8. Zgarnąć na dno i dodać pokrojone na kawałki masło. Wlać mleko, ekstrakt z wanilii, wsypać kakao i podgrzewać 5min/50°C/obr.3. Odstawić do ostudzenia. 

Wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować 30s/obr.5. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz miksować na gładkie ciasto 30s/obr.5. Odstawić na ok. 30 minut. 

Do ciasta dodać wodę gazowaną i zmiksować 30s/obr.5. Można już smażyć naleśniki lub wstawić ciasto do lodówki na około 1 - 2 doby. Im dłużej ciasto będzie stało, tym więcej trzeba będzie dodać do niego wody gazowanej.


Rozgrzać patelnię, następnie zmniejszyć ogień do średniego i smażyć naleśniki po około 1,5 minuty z każdej strony. Patelnia cały czas ma być dobrze rozgrzana. Pierwszy naleśnik można smażyć na natłuszczonej patelni, później tylko w razie takiej potrzeby.

Nadzienie:
Truskawki pokroić na plasterki. Twaróg śmietankowy wymieszać z cukrem waniliowym.

Na połowie ciepłego naleśnika posmarować 2 łyżkami nadzienia serowego i poukładać truskawki. Złożyć na pół, a potem w trójkącik.

Można podawać na zimno.

Komentarze