Fish & Chips - dorsz w cieście
4 porcje
Składniki:
500 g filetu z dorsza
200 g mąki pszennej
1 jajko
300 ml piwa
sól
plasterki cyrtyny
200 g mąki pszennej
1 jajko
300 ml piwa
sól
plasterki cyrtyny
Sposób przygotowania:
Dorsza oczyścić, oprószyć solą i pieprzem, równomiernie obtoczyć w mące pszennej. Pozostałą mąkę połączyć z jajkiem, piwem, solą do smaku i dokładnie wymieszać, aby otrzymać ciasto o dosyć gęstej konsystencji. Filet zamoczyć w cieście, smażyć 8-12 min w głębokim oleju w temp. 180°C, aż się zrumieni i upiecze. Następnie położyć rybę na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać z frytkami, plasterkiem cytryny i ulubionymi sosami.
Komentarze
Prześlij komentarz