Kaszotto z indykiem, fasolką i cukinią
2 porcje
Składniki:
3 łyżki oliwy extra vergine
1/3 szklanki kaszy pęczak
1 cebula
1 łyżeczka suszonego oregano
200 g piersi indyka
4 łyżki sosu sojowego
60 ml białego wina
1 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
200 g zielonej fasolki szparagowej
1 mała cukinia
4 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać
łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć. Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać na patelnię i
zeszklić mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut. W międzyczasie dodać
suszone oregano.
Przesunąć składniki na bok patelni, w
wolne miejsce wlać 2 łyżki oliwy, włożyć zmielone mięso (lub rozdrobnione w
melakserze lub drobno posiekane na desce). Polać sosem sojowym i obsmażać przez
ok. 7 minut mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie składniki z boku
patelni 1 - 2 razy przemieszać.
Wymieszać wszystkie składniki na
patelni i wlać białe wino, gotować ok. 2 - 3 minuty aż odparuje. Następnie wlać
gorący bulion, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zagotować. Przykryć pokrywą
i gotować pod przykryciem przez 20 minut.
Fasolkę przyciąć na końcach i pokroić
na kawałki. Cukinię pokroić w kosteczkę. Fasolkę i cukinię dodać na patelnię,
wymieszać i przykryć. Gotować przez ok. 7 minut pod przykryciem, w międzyczasie
1 raz składniki przemieszać. Otworzyć, wymieszać, posypać szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz