Kurczak caprese
2 porcje
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 kulka mozzarelli
2 łyżeczki przyprawy włoskiej
1 pomidor
bazylia
oliwa extra vergine
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Filety naciąć w 4 - 5 miejscach na głębokość ok. 2 cm, nie przecinając mięsa do
końca. Dokładnie doprawić solą i pieprzem, natrzeć tymiankiem oraz łyżką oliwy
extra vergine.
Na dnie dużego żaroodpornego
naczynia ułożyć plasterki pomidorów, doprawić je solą. Na pomidorach położyć
filety. Mozzarellę pokroić na cienkie plasterki (tyle plasterków ile nacięć),
doprawić solą i włożyć ją w nacięcia w filetach. Wcisnąć też po listku bazylii.
Wstawić do piekarnika i piec bez
przykrycia przez ok. 35 minut. Posypać świeżą bazylią. Podawać z makaronem,
ryżem lub pieczywem np, bagietką.
Komentarze
Prześlij komentarz