Kurczak caprese


2 porcje

Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 kulka mozzarelli
2 łyżeczki przyprawy włoskiej
1 pomidor
bazylia

oliwa extra vergine

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 190°C. Filety naciąć w 4 - 5 miejscach na głębokość ok. 2 cm, nie przecinając mięsa do końca. Dokładnie doprawić solą i pieprzem, natrzeć tymiankiem oraz łyżką oliwy extra vergine.

Na dnie dużego żaroodpornego naczynia ułożyć plasterki pomidorów, doprawić je solą. Na pomidorach położyć filety. Mozzarellę pokroić na cienkie plasterki (tyle plasterków ile nacięć), doprawić solą i włożyć ją w nacięcia w filetach. Wcisnąć też po listku bazylii.


Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 35 minut. Posypać świeżą bazylią. Podawać z makaronem, ryżem lub pieczywem np, bagietką.

Komentarze