Placki kukurydziane z awokado i bekonem



4 porcje

Składniki:
1 jajko
150 g jogurtu
1 łyżka mąki kukurydzianej
60 g maki pszennej
sól, pieprz
200 g kukurydzy z puszki
drobno posiekana dymka
oliwa z oliwek

Dodatki
4 plastry bekonu lub szynki
½ awokado, pokrojonego na kawałki
syrop klonowy


Sposób przygotowania:

W misce wymieszać jajko, jogurt, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, sól i pieprz na gładką masę. Dodać kukurydzę i dymkę, wymieszać.

Rozgrzać patelnię, spryskać oliwą i nakładać ciasto partiami. Smażyć na złoto z obu stron.

W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć plastry bekony z każdej strony.

Placki serwować z plastrami bekonu, kawałkami awokado i syropem klonowym.

Komentarze