Krokiety z mięsem i pieczarkami


6 porcji

Składniki:

Farsz
500 g pieczarek
300 g mięso mielone (z łopatki wieprzowej)
200 g ser żółty
2 cebule
sól, pieprz

Naleśniki
500 g mąki pszennej
100 ml mleka
200 ml wody gazowanej
1 jajko
sól

Dodatkowo
olej do smażenia
bułka tarta
2 jajka


Sposób przygotowania:

Pieczarki pokroić w plastry i smażyć na patelni aż odparuje z nich woda.

Cebule obrać i pokroić w piórka, smażyć osobno 5 min na oleju. następnie dodać zmieloną łopatkę i smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe.

Gotowe mięso z cebulą połączyć z usmażonymi pieczarkami.

Do miski wsypać mąkę, wbić jajko i posolić. Wlać mleko i wodę gazowaną, zmiksować do połączenia składników. Następnie usmażyć cienkie naleśniki.

Na każdym naleśniku ułożyć farsz i posypać serem.

Zwinąć krokiety i obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni do zrumienienie bułki.

Podawać na gorąco.

Komentarze