Krokiety z mięsem i pieczarkami
6 porcji
Składniki:
Farsz
500 g pieczarek
300 g mięso mielone (z łopatki wieprzowej)
200 g ser żółty
2 cebule
sól, pieprz
Naleśniki
500 g mąki pszennej
100 ml mleka
200 ml wody gazowanej
1 jajko
sól
Dodatkowo
olej do smażenia
bułka tarta
2 jajka
Sposób przygotowania:
Pieczarki pokroić w plastry i smażyć na patelni aż odparuje z nich woda.
Cebule obrać i pokroić w piórka, smażyć osobno 5 min na oleju. następnie dodać zmieloną łopatkę i smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe.
Gotowe mięso z cebulą połączyć z usmażonymi pieczarkami.
Do miski wsypać mąkę, wbić jajko i posolić. Wlać mleko i wodę gazowaną, zmiksować do połączenia składników. Następnie usmażyć cienkie naleśniki.
Na każdym naleśniku ułożyć farsz i posypać serem.
Zwinąć krokiety i obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni do zrumienienie bułki.
Podawać na gorąco.
Cebule obrać i pokroić w piórka, smażyć osobno 5 min na oleju. następnie dodać zmieloną łopatkę i smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe.
Gotowe mięso z cebulą połączyć z usmażonymi pieczarkami.
Do miski wsypać mąkę, wbić jajko i posolić. Wlać mleko i wodę gazowaną, zmiksować do połączenia składników. Następnie usmażyć cienkie naleśniki.
Na każdym naleśniku ułożyć farsz i posypać serem.
Zwinąć krokiety i obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni do zrumienienie bułki.
Podawać na gorąco.
Komentarze
Prześlij komentarz