Łosoś na cedrowej desce



4 porcje

Składniki:
4 kawałki filetu z łososia ze skórą
100g syropu klonowego
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 łyżeczka musztardy Dijion
1.5 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 cebule pokrojone w krążki

olej roślinny

Sposób przygotowania:

Deskę cedrową zanurzyć w wodzie na min. 30 minut.

W małym rondelku połączyć syrop klonowy, imbir, musztardę, sos sojowy i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia a następnie redukować min. 10 minut na małym ogniu. Dodać olej sezamowy i wymieszać.

Wyjąć i wytrzeć deskę cedrową. Spryskać olejem i ułożyć cebulę. Na cebuli ułożyć łososia i posmarować glazurą.

Piec 30 minut w temp. 200°C. Pod koniec ponownie posmarować resztką glazury.

Komentarze