Łosoś na cedrowej desce
4 porcje
Składniki:
4 kawałki filetu z łososia ze skórą
100g syropu klonowego
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 łyżeczka musztardy Dijion
1.5 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 cebule pokrojone w krążki
olej roślinny
Sposób przygotowania:
Deskę cedrową
zanurzyć w wodzie na min. 30 minut.
W małym
rondelku połączyć syrop klonowy, imbir, musztardę, sos sojowy i sok z cytryny.
Doprowadzić do wrzenia a następnie redukować min. 10 minut na małym ogniu. Dodać
olej sezamowy i wymieszać.
Wyjąć i
wytrzeć deskę cedrową. Spryskać olejem i ułożyć cebulę. Na cebuli ułożyć
łososia i posmarować glazurą.
Piec 30 minut
w temp. 200°C. Pod koniec ponownie posmarować resztką glazury.
Komentarze
Prześlij komentarz