Zupa z pieczonych pomidorów
4 porcje
Składniki:
1500 g dojrzałych pomidorów pokrojonych
na ćwiartki bez gniazd
1 czerwona papryczka chilli bez nasion
6 obranych ząbków czosnku
2 czerwone cebule
5 łyżek octu balsamicznego
10 listków bazylii
serek mascarpone/koziego/śmietana/jogurt
oliwa
sól, pieprz
crema di balsamico
Sposób przygotowania:
Pomidory
wyłożyć na blasze z piekarnika, dodać chilli i czosnek. Polać oliwą, obsypać
solą i pieprzem, i wymieszać. Włożyć do piekarnika na termoobieg 190°C na 15
minut, następnie na mocnego grilla na 5 minut. Pomidory zostawić do
wystygnięcia.
Cebulę drobno
posiekać i smażyć na małej ilości oliwy z odrobiną soli. Kiedy cebula się
zeszkli, wlać ocet balsamiczny i mieszać aż masa zgęstnieje. Usunąć z pomidorów
i chilli skórki i wszystko wrzucić do malaksera. Dodać cebulę i bazylię.
Zmiksować do gładkiej konsystencji.
Zupę podawać na
ciepło polaną crema di balsamico i udekorowaną bazylią, z mascarpone, grzanką
(np. z serkiem twarożkowym).
Komentarze
Prześlij komentarz