Zupa z pieczonych pomidorów


4 porcje

Składniki:
1500 g dojrzałych pomidorów pokrojonych na ćwiartki bez gniazd
1 czerwona papryczka chilli bez nasion
6 obranych ząbków czosnku
2 czerwone cebule
5 łyżek octu balsamicznego
10 listków bazylii
serek mascarpone/koziego/śmietana/jogurt
oliwa
sól, pieprz

crema di balsamico


Sposób przygotowania:

Pomidory wyłożyć na blasze z piekarnika, dodać chilli i czosnek. Polać oliwą, obsypać solą i pieprzem, i wymieszać. Włożyć do piekarnika na termoobieg 190°C na 15 minut, następnie na mocnego grilla na 5 minut. Pomidory zostawić do wystygnięcia.

Cebulę drobno posiekać i smażyć na małej ilości oliwy z odrobiną soli. Kiedy cebula się zeszkli, wlać ocet balsamiczny i mieszać aż masa zgęstnieje. Usunąć z pomidorów i chilli skórki i wszystko wrzucić do malaksera. Dodać cebulę i bazylię. Zmiksować do gładkiej konsystencji.

Zupę podawać na ciepło polaną crema di balsamico i udekorowaną bazylią, z mascarpone, grzanką (np. z serkiem twarożkowym).

Komentarze