Polędwiczki po meksykańsku
4 porcje
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe, umyte, osuszone, przekrojone na pół
2 łyżki oleju rzepakowego
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 limonki
2 łyżki białego octu winnego
4 łyżki miodu
2-3 czubate łyżki kminku
sól
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżka papryczek jalapeno, posiekanych
garść świeżej kolendry, posiekanej
2 łyżki oleju rzepakowego
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 limonki
2 łyżki białego octu winnego
4 łyżki miodu
2-3 czubate łyżki kminku
sól
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżka papryczek jalapeno, posiekanych
garść świeżej kolendry, posiekanej
Sposób przygotowania:
Sos
1 łyżkę oleju podgrzać w niedużym garnku, na rozgrzany olej wrzucić czosnek i papryczki jalapeno. Całość mieszać i podsmażać ok. 1 minutę. Dodać pieprz, sok z pomarańczy i limonki, całość podgotować. Dodać miód i zredukować sos o połowę na małym ogniu.
Polędwiczki
Kminek uprażyć na patelni do momentu aż zacznie delikatnie strzelać. Uprażony kminek utrzeć w moździerzu razem z 1 łyżeczką soli. Polędwiczki obtoczyć w kminku i soli. Następnie obsmażyć z obu stron. Przełożyć na kratkę w piekarniku i posmarować sosem jalapeno. Polędwiczki piec 25 minut w 180°C (góra/dół), po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę, przykrywając folią aluminiową.
Podawać z sosem jalapeno i kolbami kukurydzy.
Polędwiczki
Kminek uprażyć na patelni do momentu aż zacznie delikatnie strzelać. Uprażony kminek utrzeć w moździerzu razem z 1 łyżeczką soli. Polędwiczki obtoczyć w kminku i soli. Następnie obsmażyć z obu stron. Przełożyć na kratkę w piekarniku i posmarować sosem jalapeno. Polędwiczki piec 25 minut w 180°C (góra/dół), po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę, przykrywając folią aluminiową.
Podawać z sosem jalapeno i kolbami kukurydzy.
Komentarze
Prześlij komentarz