Koncentrat bulionu warzywnego


500 g

Składniki:
50 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
200 g selera naciowego, w kawałkach
250 g marchewki, w kawałkach
100 g cebuli, przekrojonej na pół
100 g pomidora, w kawałkach
150 g cukinii, w kawałkach
1 ząbek czosnku
50 g grzybów, świeżych
1 liść laurowy suszony
6 gałązek mieszanych ziół, świeżych (bazylia, szałwia, rozmaryn)
4 gałązki natki pietruszki, świeżej
120 g soli gruboziarnistej
30 g białego wytrawnego wina
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Do TM włożyć parmezan, rozdrobnić 10s/obr.10. Przełożyć do innego naczynia.

Do TM włożyć seler naciowy, marchew, cebulę, pomidora, cukinię, czosnek, grzyby, liść laurowy, mieszane zioła i natkę pietruszki. Rozdrobnić przy pomocy kopystki 10s/obr.7. Zgarnąć na dno naczynia.

Dodać sól, wino i oliwę, zamiast miarki nałożyć koszyczek, gotować 30min/Varoma/obr.2. Koncentrat powinien mieć konsystencję gęstej pasty.

Zdjąć koszyczek, dodać parmezan, założyć miarkę i zmiksować 1min/obr.4-8. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

1 łyżeczka odpowiada 1 kostce rosołowej.

Komentarze