Polędwiczki wieprzowe sous vide z sosem grzybowym
2-4 porcje
Składniki:
Polędwiczki:
Polędwiczki:
1 polędwiczka wieprzowa (np. z czarnej
świnki iberyjskiej)
1-2 gałązki tymianku
1-2 gałązki rozmarynu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
Sos:
150-200 g podgrzybków świeżych lub
mrożonych
1 mała cebula, drobno pokrojona
150 ml słodkiej śmietanki 18%
1 szczypta tymianku suszonego,
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka brandy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwiczki:
Polędwiczki obrać z błonek, posolić i
popieprzyć. Zapakować próżniowo z masłem, gałązką rozmarynu i tymianku i
plasterkami czosnku. Umieścić w cyrkulatorze na 90 minut w temp. 65°C.
Następnie
wyjąć z worka, zdjąć zioła i obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej
patelni. Odstawić na minutę i pokroić.
Sos:
Cebulkę zeszklić na maśle, następnie
dodać grzyby, 1/4 szklanki wody i dusić 5 minut.
Kolejne 5 minut odparować wodę.
Dodać resztę składników i zredukować sos.
Polędwiczki podawać z sosem i dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz