Polędwiczki wieprzowe sous vide z sosem grzybowym


2-4 porcje

Składniki:

Polędwiczki:
1 polędwiczka wieprzowa (np. z czarnej świnki iberyjskiej)
1-2 gałązki tymianku 
1-2 gałązki rozmarynu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła

sól, pieprz

Sos:
150-200 g podgrzybków świeżych lub mrożonych
1 mała cebula, drobno pokrojona
150 ml słodkiej śmietanki 18%
1 szczypta tymianku suszonego,
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka brandy
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Polędwiczki:

Polędwiczki obrać z błonek, posolić i popieprzyć. Zapakować próżniowo z masłem, gałązką rozmarynu i tymianku i plasterkami czosnku. Umieścić w cyrkulatorze na 90 minut w temp. 65°C

Następnie wyjąć z worka, zdjąć zioła i obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Odstawić na minutę i pokroić.

Sos:
Cebulkę zeszklić na maśle, następnie dodać grzyby, 1/4 szklanki wody i dusić 5 minut.

Kolejne 5 minut odparować wodę. Dodać resztę składników i zredukować sos.

Polędwiczki podawać z sosem i dodatkami.




Komentarze