Spaghetti alle vongole


4 porcje

Składniki:
500 g makaronu spaghetti
1 kg małży filipińskich (vongole)
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
¼ szklanki białego wina
suszone płatki chili (peperoncino)
sól

Sposób przygotowania:

Małże moczyć w zimnej wodzie z solą. Odrzucić popękane i otwarte. Na zimną patelnię wlać łyżkę oliwy i wrzucić 1 rozgnieciony czosnek oraz łodygi z natki pietruszki. Podsmażać 1 minutę, po tym czasie wyrzucić łodygi pietruszki i wrzucić małże. Przykryć i smażyć 2 min. (opcjonalnie można dolać kapkę wina). Zdjąć pokrywkę, wlać wino i wymieszać.

Jak się małże otworzą to zdjąć z ognia. Część małży przełożyć do miski ze skorupkami, a część obrać. Sos przefiltrować przez sitko. 

Makaron ugotować al-dente. Natkę pietruszki posiekać, a ząbek czosnku pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać czosnek i pietruszkę. Opcjonalnie można dodać szczyptę peperoncino. Dodać małże wraz z sosem.

Na 2 min. przez końcem gotowania makaron przełożyć do małż i wlać 1-2 łyżki(chochle) wody z makaronu. Po 2 min. skończyć gotowanie, wymieszać i nakładać na talerz, posypując szczyptą peperonciono.

Komentarze