Cannelloni z mielonym mięsem i szpinakiem


4 porcje

Składniki:
250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania)
500 g mielonego mięsa (wieprzowe i z indyka)
2 łyżeczki suszonego oregano
1 duża cebula
200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
1/4 szklanki mleka
700 ml przecieru pomidorowego (pasatta rustica)
125 ml bulionu
świeża bazylia
1 ząbek czosnku

200 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

Nadzienie
Do miski włożyć mięso, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano. Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać do mięsa. Na tę samą patelnię włożyć opłukany i osuszony świeży szpinak i chwilę podgrzewać mieszając aż szpinak zwiędnie. Następnie drobno posiekać go na desce i dodać do mięsa (szpinak mrożony wystarczy rozmrozić i posiekać jeśli był w całości). Wymieszać mięso z dodatkami, dodając stopniowo mleko.

Sos pomidorowy
Do rondla wlać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek, dodać przecier, bulion i zagotować, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, świeżą bazylią, szczyptą cukru. Pół szklanki sosu dodać do mięsa i wymieszać.


Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dnie naczynia żaroodpornego (ok. 20x30 cm) wylać cienką warstwę sosu pomidorowego. Rurki cannelloni nadziać mięsnym farszem i ułożyć jedną warstwą w naczyniu. Polać sosem i posypać tartą mozzarellą. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie zapiekać jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.

Komentarze