Cannelloni z mielonym mięsem i szpinakiem
4 porcje
Składniki:
250 g makaronu cannelloni (rurki do
nadziewania)
500 g mielonego mięsa (wieprzowe i z indyka)
2 łyżeczki suszonego oregano
1 duża cebula
200 g szpinaku (świeżego lub
mrożonego)
1/4 szklanki mleka
700 ml przecieru pomidorowego (pasatta rustica)
125 ml bulionu
świeża bazylia
1 ząbek czosnku
200 g mozzarelli
Sposób przygotowania:
Nadzienie
Do miski włożyć mięso,
doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano. Na dużej patelni na oliwie zeszklić
pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać do mięsa. Na tę samą patelnię włożyć
opłukany i osuszony świeży szpinak i chwilę podgrzewać mieszając aż szpinak
zwiędnie. Następnie drobno posiekać go na desce i dodać do mięsa (szpinak
mrożony wystarczy rozmrozić i posiekać jeśli był w całości). Wymieszać mięso z
dodatkami, dodając stopniowo mleko.
Sos pomidorowy
Do rondla wlać łyżkę
oliwy i lekko podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek, dodać przecier, bulion
i zagotować, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, świeżą bazylią, szczyptą
cukru. Pół szklanki sosu dodać do mięsa i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Na dnie naczynia żaroodpornego (ok. 20x30 cm) wylać cienką warstwę sosu
pomidorowego. Rurki cannelloni nadziać mięsnym farszem i ułożyć jedną warstwą w
naczyniu. Polać sosem i posypać tartą mozzarellą. Przykryć folią aluminiową
(błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez
30 minut, następnie zapiekać jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.
Komentarze
Prześlij komentarz