Kapusta modra mojej mamy


8 porcji

Składniki:
1500 g czerwonej kapusty
2-3 jabłka kwaskowate
2-3 czerwone cebule
1 cebula (czerwona lub biała)
1-2 łyżki masła
3 łyżki octu jabłkowego
6 łyżek octu balsamicznego
2 liście laurowe
3 goździki
sól, pieprz, cukier
dżem porzeczkowy lub borówki

Sposób przygotowania:

Czerwoną cebulę w kostce podsmażyć na maśle. Kapustę posiekać i dołożyć do cebuli. Lekko poddusić. 

Dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłka, 3 łyżki octu jabłkowego, 1 szklankę wody, sól, cukier, liście laurowe i cebulę nabitą goździkami. Dusić ok. 1 godz.

Doprawić octem balsamicznym i przyprawami. Podawać w takiej formie lub wymieszaną z dżemem.

Gotową kapustę można podzielić na porcje i zamrozić.

Komentarze