Kapusta modra mojej mamy
8 porcji
Składniki:
1500 g czerwonej kapusty
2-3 jabłka kwaskowate
2-3 czerwone cebule
1 cebula (czerwona lub biała)
1-2 łyżki masła
3 łyżki octu jabłkowego
6 łyżek octu balsamicznego
2 liście laurowe
3 goździki
sól, pieprz, cukier
dżem porzeczkowy lub borówki
2-3 jabłka kwaskowate
2-3 czerwone cebule
1 cebula (czerwona lub biała)
1-2 łyżki masła
3 łyżki octu jabłkowego
6 łyżek octu balsamicznego
2 liście laurowe
3 goździki
sól, pieprz, cukier
dżem porzeczkowy lub borówki
Sposób przygotowania:
Czerwoną cebulę w kostce podsmażyć na maśle. Kapustę posiekać i dołożyć do cebuli. Lekko poddusić.
Dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłka, 3 łyżki octu jabłkowego, 1 szklankę wody, sól, cukier, liście laurowe i cebulę nabitą goździkami. Dusić ok. 1 godz.
Doprawić octem balsamicznym i przyprawami. Podawać w takiej formie lub wymieszaną z dżemem.
Gotową kapustę można podzielić na porcje i zamrozić.
Dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłka, 3 łyżki octu jabłkowego, 1 szklankę wody, sól, cukier, liście laurowe i cebulę nabitą goździkami. Dusić ok. 1 godz.
Doprawić octem balsamicznym i przyprawami. Podawać w takiej formie lub wymieszaną z dżemem.
Gotową kapustę można podzielić na porcje i zamrozić.
Komentarze
Prześlij komentarz