Pielmieni
117 pierożków
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
2 łyżeczki soli
500 ml gorącej wody
1000 g przesianej mąki do pierogów80 g masła
Farsz:
Farsz:
Mąka do oprószenia deski i pielmieni
1 szt żółtek
80 ml rosołu
Sól i pieprz do farszu
500 g wołowiny mielonej
500 g wieprzowiny mielonej
Sposób przygotowania:
Farsz:
Wołowinę i wieprzowinę dokładnie wymieszać ręką. Dodać 80 ml rosołu, wywaru warzywnego lub wreszcie zwykłej wody. Dodać żółtko i porządnie wszystko posolić i popieprzyć. Farsz powinien być w dotyku miękki i jednolity. Mięso powinno być dobrze połączone.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą i powoli dodać wodę o letniej temperaturze.
Ciasto wyrobić długo - do momentu aż swobodnie będzie odchodzić od rąk.
Dobrze wyrobione ciasto jest miękkie i jednolite. W przekrojonym cieście
powinna być widoczna duża ilość drobnych dziurek.
Ciasto podzielić na 3
części. Części jeszcze nieużywane zostawić pod przykryciem. Ciasto
rozwałkować na grubość ok. 2 mm i szklanką odciskać kształt krążka, na które wykładać farsz. Ciasto nie powinno być za cienkie. Jeżeli po nałożeniu
farszu i uformowaniu uszka ciasto prześwituje, to znaczy, że jest ono za
cienkie i może pękać podczas gotowania.
Pielmieni układać blisko siebie na drewnianej desce oprószonej mąką. Same pielmieni też mocno
posypać mąką. W taki sposób mogę je przechowywać w zamrażalniku nawet przez
kilka miesięcy.
Aby ugotować
pielmieni: nastawić garnek z wodą i doprowadzić do wrzenia. Wodę posolić i wrzucić pielmieni. Pielmieni mieszać drewnianą łyżką. Jeżeli użyjemy metalowej,
to jest spora szansa, że delikatne ciasto się rozerwie. Pielmieni są gotowe w
momencie kiedy wszystkie wypłyną na wierzch i odczekamy 3 minuty. Ważne jest
to, żeby pielmieni miały wystarczająco dużo swobody w garnku.
Podawać z masłem i octem. Można dodać śmietanę i pieprz.
Komentarze
Prześlij komentarz