Sałatka na ciepło z brukselką i batatem
4 porcje
Składniki:
4 łyżki suszonych żurawin
700 g batatów (lub dyni)
4 małe czerwone cebule (lub szalotki)
700 g brukselki
2 łyżeczki masła
oliwa w spray'u
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
100 g orzechów pekan
3 łyżki syropu z agawy
200 g ugotowanej kaszy bulgur (lub komosy ryżowej)
700 g batatów (lub dyni)
4 małe czerwone cebule (lub szalotki)
700 g brukselki
2 łyżeczki masła
oliwa w spray'u
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
100 g orzechów pekan
3 łyżki syropu z agawy
200 g ugotowanej kaszy bulgur (lub komosy ryżowej)
Sposób przygotowania:
Żurawiny namoczyć w ciepłej wodzie przez 10 minut.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć obrane, pokrojone w kostkę bataty, cebule i brukselki przekrojone na pół. Na warzywach rozłożyć plasterki masła i spryskać oliwą. Doprawić solą, cynamonem, słodką papryką i kminem rzymskim.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec przez 25 minut.
Dodać namoczone żurawiny oraz orzechy pekan. Całość polać syropem z agawy. Włączyć termoobieg i piec kolejne 10 minut, aż orzechy się zarumienią.
Podawać na ciepło z ugotowaną kaszą.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć obrane, pokrojone w kostkę bataty, cebule i brukselki przekrojone na pół. Na warzywach rozłożyć plasterki masła i spryskać oliwą. Doprawić solą, cynamonem, słodką papryką i kminem rzymskim.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec przez 25 minut.
Dodać namoczone żurawiny oraz orzechy pekan. Całość polać syropem z agawy. Włączyć termoobieg i piec kolejne 10 minut, aż orzechy się zarumienią.
Podawać na ciepło z ugotowaną kaszą.
Komentarze
Prześlij komentarz