Schab z suszonymi pomidorami
4 porcje
Składniki:
600 g schabu (w plastrach,
wystekowanego/rozbitego)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano
200 ml gorącej wody
100 ml białego wina półwytrawnego
2 łyżki sosu sojowego
ok. 10 kawałków suszonych pomidorów
w oliwie + 2 łyżki oliwy z zalewy
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
W szerokim garnku
rozgrzać oliwę i włożyć plastry schabu. Obsmażyć na dużym ogniu z obu stron do
zrumienienia, następnie doprawić solą, zmielonym pieprzem i suszonym oregano.
Wlać gorącą wodę
oraz wino. Doprawić sosem sojowym, dodać suszone pomidory oraz oliwę z zalewy.
Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok. 1 godzinę i 15 minut, lub do
miękkości mięsa.
Mniej więcej w połowie gotowania poprzekładać plastry mięsa na
drugą stronę.
Na koniec dodać
przez sitko mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować.
Komentarze
Prześlij komentarz