Schab z suszonymi pomidorami



4 porcje

Składniki:
600 g schabu (w plastrach, wystekowanego/rozbitego)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano
200 ml gorącej wody
100 ml białego wina półwytrawnego
2 łyżki sosu sojowego
ok. 10 kawałków suszonych pomidorów w oliwie + 2 łyżki oliwy z zalewy

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

W szerokim garnku rozgrzać oliwę i włożyć plastry schabu. Obsmażyć na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie doprawić solą, zmielonym pieprzem i suszonym oregano.

Wlać gorącą wodę oraz wino. Doprawić sosem sojowym, dodać suszone pomidory oraz oliwę z zalewy. Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok. 1 godzinę i 15 minut, lub do miękkości mięsa. 
Mniej więcej w połowie gotowania poprzekładać plastry mięsa na drugą stronę.


Na koniec dodać przez sitko mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować.

Komentarze