Ser koryciński


1 porcja

Składniki:

Ser:
5 l mleka świeżego lub pasteryzowanego w temp. do 74°C
1 g (10 płatków) chlorku wapnia 
0.5 g kultury bakteryjnej startowej (opcjonalnie)
0.5 g podpuszczki 

Solanka:
180 g soli na 1 l wody (wyjdzie 18% roztwór) o temp. max 20°C. Potrzeba około 3 l.


Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać do 32-34°C. Uwodnić chlorek wapnia w 30 ml wody o temp. 20°C i dodać do mleka. Odstawić na 10-15 min.

Podgrzać mleko do 37-38°C i dodać podpuszczkę. Mieszać nie dłużej niż minutę i odstawić na 30-60 minut.

Pokroić skrzep na 1 cm kosteczki. Delikatnie co jakiś czas mieszać przez 10-30 minut, aż do utworzenia wyraźnych ziaren skrzepu.

Przełożyć ziarna do foremki sitkiem (można w foremce podsypywać ziołami, np. suszonymi pomidorami, czarnuszką, suszoną wędzoną papryką, etc.) i delikatnie uciskać. Odczekać ok. 15 min. i obrócić do góry nogami. Odstawić do ocieknięcia na ok 12-24 h w temp. pokojowej.

Wysalać  w solance przez 50 min-1 godziny.

Komentarze