Ser koryciński
1 porcja
Składniki:
Ser:
Ser:
5 l mleka świeżego lub pasteryzowanego w temp. do 74°C
1 g (10 płatków) chlorku wapnia
0.5 g kultury bakteryjnej startowej (opcjonalnie)
0.5 g podpuszczki
Solanka:
180 g soli na 1 l wody (wyjdzie 18% roztwór) o temp. max 20°C. Potrzeba około
3 l.
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać do 32-34°C. Uwodnić chlorek wapnia w 30 ml wody o temp.
20°C i dodać do mleka. Odstawić na 10-15 min.
Podgrzać mleko do 37-38°C i dodać podpuszczkę. Mieszać nie dłużej niż minutę
i odstawić na 30-60 minut.
Pokroić skrzep na 1 cm kosteczki. Delikatnie co jakiś czas mieszać przez
10-30 minut, aż do utworzenia wyraźnych ziaren skrzepu.
Przełożyć ziarna do foremki sitkiem (można w foremce podsypywać ziołami,
np. suszonymi pomidorami, czarnuszką, suszoną wędzoną papryką, etc.) i
delikatnie uciskać. Odczekać ok. 15 min. i obrócić do góry nogami. Odstawić
do ocieknięcia na ok 12-24 h w temp. pokojowej.
Wysalać w solance przez 50 min-1 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz