Tapas z ziemniaków i papryki


4 porcje

Składniki:
675 g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych na cienkie plasterki
30 ml oliwy
4 rozmącone duże jajka
2 marynowane czerwone papryki, odsączone i pokrojone e paski
1 mała garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 190°C (170°C termoobieg).

Posmarować tłuszczem spód i ścianki kwadratowej tortownicy o boku 17 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ugotować plasterki ziemniaków 5 min we wrzącej wodzie. Odcedzić i odstawić do odparowania.

Wymieszać jajka z solą, pieprzem i natką pietruszki. Ziemniaki polać oliwą, dodać paprykę, sól i pieprz. Podrzucić, aby składniki pokryły się tłuszczem.

Ułożyć połowę ziemniaków na tortownicy. Polać połową rozmąconych jajek. Przykryć pozostałymi ziemniakami i zalać resztą jajek. Zapiekać 10-12 min, aż jajka się zetną i zaczną się rumienić.

Wyjąć z piekarnika. Zostawić w tortownicy do ostygnięcia. Wyjąć z formy i pokroić na kwadraty.

Udekorować natką pietruszki i podawać przebite wykałaczkami.

Komentarze