Tapas z ziemniaków i papryki
4 porcje
Składniki:
675 g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych na cienkie plasterki
30 ml oliwy
4 rozmącone duże jajka
2 marynowane czerwone papryki, odsączone i pokrojone e paski
1 mała garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
30 ml oliwy
4 rozmącone duże jajka
2 marynowane czerwone papryki, odsączone i pokrojone e paski
1 mała garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 190°C (170°C termoobieg).
Posmarować tłuszczem spód i ścianki kwadratowej tortownicy o boku 17 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ugotować plasterki ziemniaków 5 min we wrzącej wodzie. Odcedzić i odstawić do odparowania.
Wymieszać jajka z solą, pieprzem i natką pietruszki. Ziemniaki polać oliwą, dodać paprykę, sól i pieprz. Podrzucić, aby składniki pokryły się tłuszczem.
Ułożyć połowę ziemniaków na tortownicy. Polać połową rozmąconych jajek. Przykryć pozostałymi ziemniakami i zalać resztą jajek. Zapiekać 10-12 min, aż jajka się zetną i zaczną się rumienić.
Wyjąć z piekarnika. Zostawić w tortownicy do ostygnięcia. Wyjąć z formy i pokroić na kwadraty.
Udekorować natką pietruszki i podawać przebite wykałaczkami.
Posmarować tłuszczem spód i ścianki kwadratowej tortownicy o boku 17 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ugotować plasterki ziemniaków 5 min we wrzącej wodzie. Odcedzić i odstawić do odparowania.
Wymieszać jajka z solą, pieprzem i natką pietruszki. Ziemniaki polać oliwą, dodać paprykę, sól i pieprz. Podrzucić, aby składniki pokryły się tłuszczem.
Ułożyć połowę ziemniaków na tortownicy. Polać połową rozmąconych jajek. Przykryć pozostałymi ziemniakami i zalać resztą jajek. Zapiekać 10-12 min, aż jajka się zetną i zaczną się rumienić.
Wyjąć z piekarnika. Zostawić w tortownicy do ostygnięcia. Wyjąć z formy i pokroić na kwadraty.
Udekorować natką pietruszki i podawać przebite wykałaczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz