Biała kiełbasa pieczona w piwie z kiszoną kapustą
Składniki:
1 kg białej surowej kiełbasy
1 szklanka piwa (użyłam
pszenicznego)
przyprawy: 1 łyżka majeranku, 2
ziela angielskie, 2 listki laurowe, 1/2 łyżeczki pieprzu
ok. 10 g suszonych grzybów
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g kiszonej kapusty z marchewką
3 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Piwo wymieszać z przyprawami i suszonymi grzybami, wlać do dużego naczynia
żaroodpornego. Dodać opłukaną i osuszoną kiełbasę.
Cebulę obrać, pokroić w
półplasterki, dodać do kiełbasy, razem z obranym i pokrojonym na plasterki
czosnkiem. Przykryć (pokrywą lub folią aluminiową) i piec przez 45 minut.
Następnie dodać opłukaną i
odciśniętą kiszoną kapustę (poukładać ją w wolne miejsca pomiędzy kiełbasą),
skropić sosem sojowym i docisnąć w wywar. Piec bez przykrycia przez 45 minut.
W razie potrzeby na koniec można
ustawić funkcję grilla i zrumienić kiełbasę piekąc ją przez kilka dodatkowych
minut. Podawać z chlebem lub ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz