Caldeirada - portugalska zupa rybna



6 porcji

Składniki:
400 g  ziemniaków, pokrojonych w kosteczkę
10 g natki pietruszki, posiekanej
2 ząbki czosnku
100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
400 g krojonych pomidorów z puszki
150 g papryki zielonej, pokrojonej na kawałki
30 g oliwy z oliwek
2 liście laurowe
½ łyżeczki tymianku
2-3 szczypty estragonu
2-3 szczypty papryki ostrej
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego
30 g koncentratu pomidorowego
550 g wody
150 g wina białego, wytrawnego
400-450 g filetów z dorsza, pokrojonych na małe kawałki


Sposób przygotowania:

Do TM dodać natkę pietruszki, czosnek i cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką na dno.

Dodać pomidory i paprykę, rozdrobnić 5s/obr.4.5. Składniki zgarnąć na dno.

Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 5min/120°C/Counter-clockwise operation/obr.1.

Dodać ziemniaki, liście laurowe, tymianek, estragon, paprykę ostrą, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy, dusić 10min/120°C/Counter-clockwise operation/obr.1.

Dodać wodę i wino, gotować 5min/100°C/Counter-clockwise operation/obr.1.

Zupę przelać do garnka i dodać filety z dorsza, gotować jeszcze 5 minut.

Podawać na gorąco.

Komentarze

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja także należę do osób, które bardzo chętnie jedzą oraz przygotowują dania rybne. Doskonale według mnie sprawdzają się przepisy https://mowisalmon.pl/przepisy/ w których bardzo fajnie można wykorzystać łososia jako główny składnik.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz