Carpaccio z buraka
2 porcje
Składniki:
2 buraki najlepiej podłużne
100 g fety
80 g szpinaku, roszponki lub rukoli
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
dodatki: orzechy, nasiona granatu
100 g fety
80 g szpinaku, roszponki lub rukoli
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
dodatki: orzechy, nasiona granatu
Sposób przygotowania:
Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Jak są duże można je pokroić na mniejsze kawałki. Wstawić do piekarnika na 160°C na około 2 godziny, grzanie góra-dół. Buraki można sprawdzić patyczkiem - powinien miękko wchodzić.
Ostudzone buraki można zamrozić lub użyć od razu. Pokroić je na 2 mm plastry.
Na talerzu rozłożyć zieleninę i plastry buraka. Ułożyć fetę pokrojoną w kostkę i ulubione dodatki. Całość tuż przed podaniem polać oliwą i spryskać octem balsamicznym.
Ostudzone buraki można zamrozić lub użyć od razu. Pokroić je na 2 mm plastry.
Na talerzu rozłożyć zieleninę i plastry buraka. Ułożyć fetę pokrojoną w kostkę i ulubione dodatki. Całość tuż przed podaniem polać oliwą i spryskać octem balsamicznym.
Komentarze
Prześlij komentarz