Chleb z ziołami
20 porcji
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
600 g mąki pszennej
300 g wody, letniej
40 g świeżych drożdży, pokruszonych
½ łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
50 g oleju
Masło ziołowe:
1 ząbek czosnku
60-80 g cebuli, przekrojonej na pół
10 g natki pietruszki, świeżej
10 g bazylii, świeżej
120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa część na posmarowanie formy
1 łyżeczka soli
300 g wody, letniej
40 g świeżych drożdży, pokruszonych
½ łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
50 g oleju
Masło ziołowe:
1 ząbek czosnku
60-80 g cebuli, przekrojonej na pół
10 g natki pietruszki, świeżej
10 g bazylii, świeżej
120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa część na posmarowanie formy
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Ciasto
Do TM wsypać mąkę, dodać wodę, drożdże, cukier, sól i olej, wyrobić 2min/
.
Ciasto rozwałkować na prostokąt (30 x 40 cm).
Masło ziołowe
Do Czystego TM włożyć czosnek, cebulę, natkę pietruszki i bazylię, rozdrobnić 8s/obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia.
Dodać masło i sól, wymieszać 25s/obr.6.
Przygotowanie chleba
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę (śr. 25 cm) natłuścić i odstawić.
Ciasto posmarować masłem ziołowym i pokroić w pasy o szerokości ok. 5 cm. Pasy złożyć jak harmonijkę i kolejno przekładać do natłuszczonej tortownicy. Odstawić na 5 min.
Tortownicę ustawić na blasze do pieczenia (z tortownicy może wyciekać tłuszcz. Piec 25-30 min (200°C).
Podawać po ostudzeniu.

Ciasto rozwałkować na prostokąt (30 x 40 cm).
Masło ziołowe
Do Czystego TM włożyć czosnek, cebulę, natkę pietruszki i bazylię, rozdrobnić 8s/obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia.
Dodać masło i sól, wymieszać 25s/obr.6.
Przygotowanie chleba
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę (śr. 25 cm) natłuścić i odstawić.
Ciasto posmarować masłem ziołowym i pokroić w pasy o szerokości ok. 5 cm. Pasy złożyć jak harmonijkę i kolejno przekładać do natłuszczonej tortownicy. Odstawić na 5 min.
Tortownicę ustawić na blasze do pieczenia (z tortownicy może wyciekać tłuszcz. Piec 25-30 min (200°C).
Podawać po ostudzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz