Czekoladowe ciasto na zimno z piankami marshmallow
12 porcji
Składniki:
150 g pianek marshmallow
150 g herbatników
60 g masła, pokrojonego na kawałki
200 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
250 g masy kajmakowej
400 g mleka
105-120 g budyniu waniliowego, w proszku bez cukry (3 opakowania)
30 g serwatki lub mleka w proszku
2 opakowania galaretki w proszku (wiśniowej lub pomarańczowej)
Na TM odważyć pianki i odstawić.
Do TM włożyć herbatniki i masło, rozdrobnić 10s/obr.6. Przesypać do przygotowanej tortownicy, równomiernie rozprowadzić i docisnąć dłońmi do dna, odstawić do zamrażalnika.
Do TM włożyć czekoladę, rozdrobnić 5s/obr.7. Czekoladę zgarnąć na dno.
Zagotować 700 ml wody, wsypać 2 opakowania galaretki i rozpuścić. Pozostawić do wystudzenia i jeszcze płynną zalać ciasto.
Całość pozostawić do stężenia.
150 g herbatników
60 g masła, pokrojonego na kawałki
200 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
250 g masy kajmakowej
400 g mleka
105-120 g budyniu waniliowego, w proszku bez cukry (3 opakowania)
30 g serwatki lub mleka w proszku
2 opakowania galaretki w proszku (wiśniowej lub pomarańczowej)
Sposób przygotowania:
Tortownicę (śr. 22 cm), wyłożyć folią.
Na TM odważyć pianki i odstawić.
Do TM włożyć herbatniki i masło, rozdrobnić 10s/obr.6. Przesypać do przygotowanej tortownicy, równomiernie rozprowadzić i docisnąć dłońmi do dna, odstawić do zamrażalnika.
Do TM włożyć czekoladę, rozdrobnić 5s/obr.7. Czekoladę zgarnąć na dno.
Dodać Masę kajmakową, śmietanę, mleko,
budyń i serwatkę, podgrzewać 7min/90°C/obr.4. Ok. ⅓ masy przełożyć do tortownicy z
przygotowanym spodem, odstawić na 5 min., następnie ułożyć warstwę pianek i delikatnie wcisnąć je w masę. Przykryć
pozostałą masą, wyrównać kopystką. Odstawić do stężenia, na minimum 20 min, a
najlepiej do lodówki na całą noc.
Zagotować 700 ml wody, wsypać 2 opakowania galaretki i rozpuścić. Pozostawić do wystudzenia i jeszcze płynną zalać ciasto.
Całość pozostawić do stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz