Duszona jagnięcina


4-6 porcje

Składniki:
1 posiekana cebula
1 por pokrojony w plasterki
454 g chudej jagnięciny krzyżowej, pokrojonej w kostkę
olej słonecznikowy w sprayu
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżeczki posiekanej, świeżej mięty (1 łyżeczka suszonej)
3 kostki bulionu jagnięcego (wołowego)
100 g podartej na strzępki kapusty włoskiej
1 łyżki mąki wymieszane z 2 łyżkami zimnej wody
200 g posiekanej marchewki
400 g ziemniaków odmiany o zwartym miąższu, pokrojonych w plasterki
300 g słodkich ziemniaków, obranych zw skórki i pokrojonych na plasterki
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 190°C ( z termoobiegiem do 170°C).

Cebulę, pora i jagnięcinę podsmażyć w rondelku skropionym olejem około 10 min, aż mięso się zrumieni, a cebula zmięknie.

Dodać do garnka kminek, miętę, mąkę z wodą i kostki bulionowe. Nalać tyle wody, by przykryła mięso i zamieszać by kostki się rozpuściły.

Dodać marchew i kapustę - zamieszać. Przykryć i piec w piekarniku 1 godzinę. W tym czasie przygotować (6-8 minut) pokrojone w plasterki ziemniaki zwykłe i słodkie. Odstawić.

Po godzinie wyjąć jagnięcinę z piekarnika, ułożyć na wierzchu warstwę słodkich ziemniaków, a na nich warstwę ziemniaków zwykłych.

Posypać solą, pieprzem i spryskać olejem. Wstawić mięso z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 40 minut, bez przykrycia, aż ziemniaki będą złote i chrupiące.

Podawać z puree z groszku (przepis).

Komentarze