Kartoflanka z grzybami


8 porcji

Składniki:
1 pęczek włoszczyzny
250 g boczku wędzonego
3-4 litry wody
800 g ziemniaków
2 cebule
200 g kiełbasy wieprzowej
70 ml oleju
2 łyżki majeranku
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
300 g kurek (lub innych grzybów np. podgrzybków)
150 ml śmietany 18%
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę pokroić na większe kawałki i razem z boczkiem zalewamy wodą. Gotować około 1 godziny, aż powstanie aromatyczny wywar. Po tym czasie wyciągnąć boczek z wywaru i pokroić w kostkę 1 x 1 cm. Wywar przecedzić.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 2 x 2 cm. Cebulę i kiełbasę pokroić również w kostkę.

Kiełbasę i boczek podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać cebulę i smażyć aż do zeszklenia. Całość przełożyć do wywaru. Dodać ziemniaki i przyprawy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

Grzyby opłukać i osuszyć. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju i dorzucić do zupy. Dodać wpierw zahartowaną śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze