Kurczak na butelce
4 porcje
Składniki:
1,5 kg kurczaka w całości
1 cebula
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 butelka ciemnego piwa, najlepiej łagodnego i słodkawego (np. Karmi)
1 cebula
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 butelka ciemnego piwa, najlepiej łagodnego i słodkawego (np. Karmi)
Sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek utrzeć z suchymi przyprawami. Natrzeć kurczaka w środku i pod skórą.
Nabić na otwartą butelkę z piwem, po wcześniejszym zdjęciu z nich papierkowych etykiet. Szyjka butelki powinna wyjść kurczakowi pod szyją.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 90 minut.
Nabić na otwartą butelkę z piwem, po wcześniejszym zdjęciu z nich papierkowych etykiet. Szyjka butelki powinna wyjść kurczakowi pod szyją.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 90 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz