Oscypkowe gratin


8 porcji

Składniki:
masło
½ wrzecionowatego owczego oscypka (można zastąpić serem wędzonym)
2,5 kg mocno skrobiowych ziemniaków
500 ml śmietany 36%
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego cząbru

Sposób przygotowania:

Naczynie do zapiekania smarujemy cienko masłem, na dno ścieramy trochę oscypka.

Obrane ziemniaki kroimy w 2 mm plasterki. Plastry układamy warstwami, aby lekko na siebie zachodziły, co jakiś czas polewamy je śmietaną roztrzepaną z solą, pieprzem, gałką i cząbrem oraz posypujemy startym oscypkiem (trochę sera odkładamy na później). 

Wierzch przykrywamy szczelnie papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika o temp. 170°C i pieczemy 1 godzinę i 40 minut - 2 godzin. Sprawdzamy patyczkiem - powinien wchodzić jak w miękkie masło. 

Usuwamy papier, posypujemy wierzch odłożonym oscypkiem i dopiekamy bez przekrycia jeszcze 10 minut, aby się pięknie zrumienił.

Komentarze