Oscypkowe gratin
8 porcji
Składniki:
masło
½ wrzecionowatego owczego oscypka (można zastąpić serem wędzonym)
2,5 kg mocno skrobiowych ziemniaków
500 ml śmietany 36%
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego cząbru
½ wrzecionowatego owczego oscypka (można zastąpić serem wędzonym)
2,5 kg mocno skrobiowych ziemniaków
500 ml śmietany 36%
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego cząbru
Sposób przygotowania:
Naczynie do zapiekania smarujemy cienko masłem, na dno ścieramy trochę oscypka.
Obrane ziemniaki kroimy w 2 mm plasterki. Plastry układamy warstwami, aby lekko na siebie zachodziły, co jakiś czas polewamy je śmietaną roztrzepaną z solą, pieprzem, gałką i cząbrem oraz posypujemy startym oscypkiem (trochę sera odkładamy na później).
Wierzch przykrywamy szczelnie papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika o temp. 170°C i pieczemy 1 godzinę i 40 minut - 2 godzin. Sprawdzamy patyczkiem - powinien wchodzić jak w miękkie masło.
Usuwamy papier, posypujemy wierzch odłożonym oscypkiem i dopiekamy bez przekrycia jeszcze 10 minut, aby się pięknie zrumienił.
Obrane ziemniaki kroimy w 2 mm plasterki. Plastry układamy warstwami, aby lekko na siebie zachodziły, co jakiś czas polewamy je śmietaną roztrzepaną z solą, pieprzem, gałką i cząbrem oraz posypujemy startym oscypkiem (trochę sera odkładamy na później).
Wierzch przykrywamy szczelnie papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika o temp. 170°C i pieczemy 1 godzinę i 40 minut - 2 godzin. Sprawdzamy patyczkiem - powinien wchodzić jak w miękkie masło.
Usuwamy papier, posypujemy wierzch odłożonym oscypkiem i dopiekamy bez przekrycia jeszcze 10 minut, aby się pięknie zrumienił.
Komentarze
Prześlij komentarz