Palak paneer (ser w sosie szpinakowym)
To jest takie moje danie, które zaspokaja chętkę na "indyjskie". Zdrowe, sycące i aromatyczne.
ilość: 12 porcji
czas: 30 min.
trudność: ** bułka z masłem
Składniki:
250 g cebuli, przekrojonej na pół
4 ząbki czosnku
10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na 2 mm plastry
25 g oleju słonecznikowego
200 g pomidorów, pokrojonych na ćwiartki (może być 1 puszka krojonych pomidorów)
1 zielona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (czerwona też da radę)
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka soli
300 g liści szpinaku baby, świeżych
100 g mleczka kokosowego
20 g kolendry świeżej
ok. 400 g indyjskiego sera paneer, pokrojonego w 2-3 cm kostkę (przepis) - można zastąpić hallumi
4 ząbki czosnku
10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na 2 mm plastry
25 g oleju słonecznikowego
200 g pomidorów, pokrojonych na ćwiartki (może być 1 puszka krojonych pomidorów)
1 zielona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (czerwona też da radę)
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka soli
300 g liści szpinaku baby, świeżych
100 g mleczka kokosowego
20 g kolendry świeżej
ok. 400 g indyjskiego sera paneer, pokrojonego w 2-3 cm kostkę (przepis) - można zastąpić hallumi
Sposób przygotowania:
Do TM włożyć cebulę, czosnek i imbir, rozdrobnić 5s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką.
Dodać olej, dusić 4min/120°C/obr.2.
Dodać pomidory, świeże i suszone chili, gałkę muszkatołową, kmin rzymski, przyprawę garam masala i sól, rozdrobnić 5s/obr.5, następnie gotować 4min/100°C/obr.1.
Dodać szpinak, gotować 5min/100°C/obr.2, następnie rozdrobnić 6s/obr.6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno.
Dodać mleczko kokosowe i kolendrę, zmiksować 6s/obr.6.
W międzyczasie można ser paneer podsmażyć na patelni.
Dodać olej, dusić 4min/120°C/obr.2.
Dodać pomidory, świeże i suszone chili, gałkę muszkatołową, kmin rzymski, przyprawę garam masala i sól, rozdrobnić 5s/obr.5, następnie gotować 4min/100°C/obr.1.
Dodać szpinak, gotować 5min/100°C/obr.2, następnie rozdrobnić 6s/obr.6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno.
Dodać mleczko kokosowe i kolendrę, zmiksować 6s/obr.6.
W międzyczasie można ser paneer podsmażyć na patelni.
Do sera na patelnię dodać sos i wymieszać.
Uwaga, czasem sos dodany do rozgrzanej patelni może zacząć pryskać. Lepiej przygotować wcześniej pokrywkę.
Podawać z chlebkiem Naan lub ryżem.
Podawać z chlebkiem Naan lub ryżem.
#niemarnujbopolapie
Po tym przepisie może Ci zostać parę produktów. Wykorzystaj je!
mleczko kokosowe - jeśli kupisz małe opakowanie (ok. 150ml), to możesz zużyć całe. Jeżeli jednak zostanie Ci coś po dużym kartoniku, to tutaj jest parę pomysłów na przepisy ;)
Komentarze
Prześlij komentarz