Palak paneer (ser w sosie szpinakowym)



To jest takie moje danie, które zaspokaja chętkę na "indyjskie". Zdrowe, sycące i aromatyczne.

ilość: 12 porcji
czas: 30 min.
trudność: ** bułka z masłem

Składniki:
250 g cebuli, przekrojonej na pół
4 ząbki czosnku
10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na 2 mm plastry
25 g oleju słonecznikowego
200 g pomidorów, pokrojonych na ćwiartki (może być 1 puszka krojonych pomidorów)
1 zielona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (czerwona też da radę)
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka soli
300 g liści szpinaku baby, świeżych
100 g mleczka kokosowego
20 g kolendry świeżej
ok. 400 g indyjskiego sera paneer, pokrojonego w 2-3 cm kostkę (przepis) - można zastąpić hallumi


Sposób przygotowania:

Do TM włożyć cebulę, czosnek i imbir, rozdrobnić 5s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką.

Dodać olej, dusić 4min/120°C/obr.2.

Dodać pomidory, świeże i suszone chili, gałkę muszkatołową, kmin rzymski, przyprawę garam masala i sól, rozdrobnić 5s/obr.5, następnie gotować 4min/100°C/obr.1.

Dodać szpinak, gotować 5min/100°C/obr.2, następnie rozdrobnić 6s/obr.6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno.

Dodać mleczko kokosowe i kolendrę, zmiksować 6s/obr.6.

W międzyczasie można ser paneer podsmażyć na patelni.

Do sera na patelnię dodać sos i wymieszać. 
Uwaga, czasem sos dodany do rozgrzanej patelni może zacząć pryskać. Lepiej przygotować wcześniej pokrywkę.

Podawać z chlebkiem Naan lub ryżem.

#niemarnujbopolapie
Po tym przepisie może Ci zostać parę produktów. Wykorzystaj je!

mleczko kokosowe - jeśli kupisz małe opakowanie (ok. 150ml), to możesz zużyć całe. Jeżeli jednak zostanie Ci coś po dużym kartoniku, to tutaj jest parę pomysłów na przepisy ;)

#kombinacjewidelca
Jedno danie, a tyle możliwości.

Do tego dania dobrze też pasuje kurczak. Można też kombinować z jakimiś warzywami, jak uparowany kalafior czy ziemniaki. Z tofu jak najbardziej ta wersja też się sprawdza.




Komentarze